ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες ακυρώσεις σε πτήσεις στην Κίνα λόγω χιονοπτώσεων

china

Αντιμέτωπη με πρωτοφανές κύμα ψύχους βρίσκεται η Κίνα, με χιονοπτώσεις ακόμη και στις νότιες περιοχές που οδήγησαν στην ματαίωση πολλών αεροπορικών δρομολογίων.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο (NMC) έχει κηρύξει "πορτοκαλί συναγερμό" σε όλη τη χώρα. Ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα πέσει στους -39 βαθμούς Κελσίου στο Μόχε, στην επαρχία Χεϊλοντζιάνγκ που συνορεύει με τη Σιβηρία και στους -41 βαθμούς στο Γκένχε της Εσωτερικής Μογγολίας.

Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα καταρριφθούν πολλά ρεκόρ ψύχους που αντέχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Στα δύο τρίτα της χώρας η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Στην πόλη Τσονγκτσίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας χιόνισε σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Μέχρι το μεσημέρι είχαν ακυρωθεί 118 πτήσεις ενώ άλλες 195 πραγματοποιήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση.

Στη νότια Κίνα η χιονόπτωση αναμένεται ότι θα περιοριστεί από αύριο Κυριακή.

Στο Πεκίνο, παρά το ψύχος, επικρατούσε ηλιοφάνεια σήμερα. Νωρίς το πρωί τα θερμόμετρα στην πρωτεύουσα έδειχναν ακόμη και -17 βαθμούς ενώ σε μια ορεινή ζώνη, στην περιφέρεια της πόλης, ο υδράργυρος έπεσε στους -29,8 βαθμούς.

Ακόμη και το τροπικό νησί Χαϊνάν, με τις αμμουδιές και τους κοκοφοίνικες, δεν γλίτωσε από την παγωνιά. Στο Χαϊκού, την πρωτεύουσά του, η θερμοκρασία το μεσημέρι ήταν 6 βαθμοί ενώ το σύνηθες για την εποχή είναι οι 13 βαθμοί.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν στις κανονικές για την εποχή από την Τρίτη στα βόρεια και από το τέλος της επόμενης εβδομάδας στα νότια της χώρας.