Γιατί ανηφόρισαν και φέτος όλοι στο Νταβός

Γιατί ανηφόρισαν και φέτος όλοι στο Νταβός

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας, αρχηγοί κρατών, δισεκατομμυριούχοι επενδυτές και επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών συναντώνται και συζητούν για την οικονομική αλλά και την πολιτική κατάσταση του κόσμου, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Το φετινό σημαντικό μήνυμα θα αφορά την κατάσταση των αγορών.

Αν κανείς ρωτήσει τους άνδρες και τις γυναίκες που παρακολουθούν τις εργασίες, κατά πόσον το Φόρουμ είναι ο παλμός όλων όσων συμβαίνουν στην υφήλιο, θα λάβει πολλές και εντελώς διαφορετικές απαντήσεις.

«Είναι σαν τον καθρέφτη του αυτοκινήτου, όπου βλέπεις προς τα πίσω», λέει ο Ουίλιαμ Μπράουντερ, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ρωσικό χρηματιστήριο και ιδρυτής της Hermitage Capital Management, τονίζοντας ότι κανείς δεν προέβλεψε την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου, κάτι που είχε αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Μπράουντερ έρχεται στο Νταβός τα τελευταία 19 έτη.

Οσοι έρχονται εδώ δεν το πράττουν για να δουν τα μέλλοντα ή τα περασμένα. Βασικός τους στόχος είναι η κοινωνική δικτύωση, να έρθουν σε επαφή με τους πολύ πλούσιους και σημαίνοντες.

Δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, όπως ο Ρέι Ντάλιο και ο Πολ Ε. Σίνγκερ, αλλά και επικεφαλής επιχειρήσεων, όπως ο Τζέιμς Π. Γκόρμαν της Global Wealth Management Group και ο σερ Μάρτιν Σορέλ της WWP, βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεκάδες άτομα συνωστίζονταν δίπλα τους, στο συνεδριακό κέντρο του Νταβός, για να συνομιλήσουν μαζί τους έστω για ένα λεπτό.

Ενας από τους παρισταμένους φώναζε επιδεικτικά στο κινητό του «είμαι στο Νταβός», ενώ λίγο πιο πέρα, ένας άλλος άνδρας έλεγε δυνατά, μάλλον για να τον ακούσουν «πάω σε ένα δείπνο. Θα μιλήσει ο Τσακ Χέιγκλ, πρώην υπ. Αμυνας των ΗΠΑ», προσθέτοντας κάπως πιο σιγά: «Δεν ακούς συχνά τέτοιους ανθρώπους».

Στα σημεία ελέγχου ασφαλείας, οι ουρές είναι ατελείωτες και οι άνδρες της ασφάλειας που πηγαινοέρχονται στους δρόμους μαζί με αστυνομικούς δίνουν στην εκδήλωση μια αίσθηση σπουδαιότητας.

Η αλήθεια είναι ότι τo Nταβός περιβάλλεται από μεγάλη αίγλη. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, αν καταφέρουν να συνομιλήσουν με κάποιο διάσημο, αναφέρονται στη «στιγμή» σαν να επρόκειτο για σκηνή κινηματογραφικής ταινίας.

Για τον Αντονι Σκαραμούτσι –επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Skybridge Capital– η «στιγμή» ήρθε το πρωί της Τετάρτης, όταν βρέθηκε δίπλα στον Τζο Μπάιντεν, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Αμέσως τον πληροφόρησε ότι έχουν κοινή γενέτειρα, το Σκράντον, και αυτός του απάντησε: «Δώσε μου το κινητό σου, να τηλεφωνήσω στη μητέρα σου». Λίγο αργότερα, ο Μπάιντεν μιλούσε με την κυρία Σκαραμούτσι.

Για κάποιους, βέβαια, το Νταβός είναι απλά συνώνυμο με την κούραση. Οταν ένας επενδυτής, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ρωτήθηκε γιατί συμμετέχει, αρκέστηκε να απαντήσει «κακή συνήθεια», προσθέτοντας ότι το Φόρουμ αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσει κάποιος σημαντικούς ανθρώπους.

Ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να αναγνωρίζει την ισχύ αυτών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Κλάους Σβαμπ, ο αρχηγόςς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε από τους ισχυρούς του κόσμου να μην ξεχάσουν τους πένητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή