Η Κλίντον, οι ακριβοπληρωμένες ομιλίες και η κρίση

Η Κλίντον, οι ακριβοπληρωμένες ομιλίες και η κρίση

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα μήνες αφότου εγκατέλειψε το υπουργείο Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουάσιγκτον, για να μιλήσει σε συνέδριο της επενδυτικής εταιρείας GoldenTree Asset Management. Η αμοιβή της, ύψους 275.000 δολαρίων, αποτελούσε την κορωνίδα επικερδούς περιοδείας ομιλιών σε εταιρείες της Ουόλ Στριτ, που της απέδωσαν δύο εκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από επτά μήνες.

Μιλώντας στα στελέχη της εταιρείας στην Ουάσιγκτον, η κ. Κλίντον είπε ότι αν και ο νόμος Ντοντ-Φρανκ δεν είναι διόλου δημοφιλής στην Ουόλ Στριτ, αποτελεί αναγκαίο εργαλείο στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, για να υπογραμμίσει ότι αντιμετωπίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως συμμάχους στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ένα ανθηρό οικονομικό μέλλον για τις ΗΠΑ.

Οι αμειβόμενες ομιλίες της κ. Κλίντον, όμως, έχουν δώσει πυρομαχικά στους πολιτικούς της αντιπάλους και ειδικά στον γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υποστήριξε σε ομιλίες του στην Αϊόβα αυτή την εβδομάδα πως η κ. Κλίντον αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά την Ουόλ Στριτ, ούσα «υποχρεωμένη» σε αυτήν. «Πρέπει να είσαι πάρα πάρα πολύ καλός, για να εξασφαλίζεις 250.000 δολάρια για κάθε ομιλία σου», είπε ειρωνικά αυτή την εβδομάδα ο Μπέρνι Σάντερς, αναφερόμενος στην εσωκομματική αντίπαλό του. Οι δηλώσεις αυτές του Σάντερς προκάλεσαν αυθόρμητα και παρατεταμένα χειροκροτήματα μεταξύ του κοινού του στην Αϊόβα, όπου το μέσο εισόδημα είναι της τάξεως των 52.229 δολαρίων τον χρόνο.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των εκστρατειών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων μελετούν τρόπους για να εντάξουν τις αμοιβές ομιλιών της κ. Κλίντον στην επιχειρηματολογία τους, ενώ ακόμη και ορισμένοι υποστηρικτές της αμφισβητούν κατά πόσον οι αμοιβές αυτές υπήρξαν καλή ιδέα.

«Τακτική» Ομπάμα

Η κ. Κλίντον προσπαθεί, από την πλευρά της, να απαντήσει στις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί την τακτική του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος αν και εξασφάλισε εκατομμύρια δολάρια σε προεκλογικά κεφάλαια από την Ουόλ Στριτ, προώθησε αυστηρή ελεγκτική νομοθεσία εις βάρος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Οι επιθέσεις αυτές, όμως, αποκαλύπτουν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον: τις στενές προσωπικές σχέσεις που διατηρεί με στελέχη της Ουόλ Στριτ, τα οποία διοχετεύουν μεγάλα ποσά στο Ιδρυμα Κλίντον.

Ο πρώην κυβερνήτης της Πενσιλβάνια και υποστηρικτής της κ. Κλίντον, Εντ Ρεντέλ, λέει: «Η Χίλαρι δεν θα έπρεπε να δέχεται να μιλάει τόσο συχνά. Παρότι το ίδρυμά τους έχει ανάγκη κεφαλαίων, οι αμοιβές του Μπιλ είναι ικανές να καλύψουν τις δαπάνες του. Για όσους Αμερικανούς χρειάζονται μια επταετία για να κερδίσουν 200.000 δολάρια, όλα αυτά ακούγονται αδιανόητα».

Η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον έχουν εξασφαλίσει αμοιβές 125 εκατομμυρίων δολαρίων από ομιλίες τους μετά τη λήξη της θητείας του Μπιλ, με το 20% του ποσού αυτού να αφορά αποδοχές των τελευταίων δύο ετών.

Μόνο η Goldman Sachs προσέφερε 675.000 δολάρια στην κ. Κλίντον για τρεις ομιλίες της σε ισάριθμες πολιτείες των ΗΠΑ. «Η Goldman Sachs προσφέρει ιδιαίτερα γενναιόδωρες αμοιβές σε κάποιους υποψηφίους, τους οποίους δεν θα κατονομάσω», είπε ο Μπέρνι Σάντερς στην Αϊόβα. Υπογραμμίζοντας τους δεσμούς της κ. Κλίντον με την Ουόλ Στριτ, ο Σάντερς συδαυλίζει τις υποψίες που θέλουν το χρηματιστηριακό κεφάλαιο να κρύβεται πίσω από πολλούς υποψηφίους.

Αντεπίθεση… Τραμπ

Σε μία προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του τις υπόνοιες αυτές, ο Ντόναλντ Τραμπ συνηθίζει να αναφέρεται περιφρονητικά στους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων hedge funds, χαρακτηρίζοντάς τους «κάτι τύποι, που σπρώχνουν χαρτιά σε ένα γραφείο», ενώ άλλοι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος Ντοντ-Φρανκ δεν είναι τίποτα παραπάνω από «μία άδεια στις τράπεζες να γιγαντωθούν», όπως υποστηρίζει ο Τεντ Κρουζ.

Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο, η κ. Κλίντον έχει εντάξει στις προεκλογικές της ομιλίες αναφορές στην εισοδηματική ανισότητα και την ανάγκη μεταρρύθμισης του «στημένου» οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.

Μιλώντας τον Ιούλιο ενώπιον στελεχών της Ουόλ Στριτ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για την ανάγκη διεύρυνσης του νόμου Ντοντ-Φρανκ, καταγγέλλοντας τη συγκάλυψη κρουσμάτων απάτης στον χρηματιστηριακό τομέα.

Η τακτική του Σάντερς κατά της Κλίντον βρήκε μιμητή αυτή την εβδομάδα στο πρόσωπο του πάλαι ποτέ δαιμόνιου συμβούλου του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, Καρλ Ρόουβ. Η Επιτροπή Πολιτικής Δράσης (super PAC) με σύμβουλο τον Ρόουβ, American Crossroads, πρόβαλε διαφημιστικό σποτ σε τηλεοπτικά δίκτυα της Αϊόβας, το οποίο σχολιάζει τις σχέσεις της κ. Κλίντον με την Ουόλ Στριτ, παρότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι επενδυτές είναι μεταξύ των μεγαλύτερων δωρητών της συγκεκριμένης επιτροπής.

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή διεύρυνε τις επιθέσεις της, εμπλέκοντας την Τσέλσι Κλίντον, κόρη της Χίλαρι και του Μπιλ, η οποία εργάστηκε πριν από μια δεκαετία σε αμοιβαίο κεφάλαιο hedge fund ιδιοκτησίας του φίλου των γονέων της, Μαρκ Λάσρι.

Οι αμοιβές της κ. Κλίντον, αν και πλουσιοπάροχες, δεν αποτελούν πρωτοτυπία για πρώην πολιτικούς. Ο πρώην πρόεδρος Μπους ο νεότερος εξασφαλίζει 100.000 με 250.000 για κάθε του ομιλία, ενώ η προκάτοχος της κ. Κλίντον, Κοντολίζα Ράις, εμφανίζεται συχνά για να μιλήσει σε δείπνα επενδυτικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή