«Ο στρατός να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο Καλαί»

«Ο στρατός να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο Καλαί»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Την αποστολή στρατού στο Καλαί ζήτησε χθες ο πρόεδρος της συγκεκριμένης περιφέρειας και πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, Ξαβιέ Μπερτράν, με στόχο την αποκατάσταση της τάξης ύστερα από την «εισβολή» προσφύγων στο λιμάνι της πόλης και την επιβίβασή τους –με την υποστήριξη ακτιβιστών κατά της μεταναστευτικής νομοθεσίας– σε οχηματαγωγό με προορισμό το Ντόβερ της Βρετανίας.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν συρρεύσει εδώ και έναν χρόνο στην παραλιακή γαλλική πόλη της Μάγχης, έχοντας δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό και ελπίζοντας να βρουν τρόπο να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο λιμάνι

Το Σάββατο, περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες εισέβαλαν στο λιμάνι, ύστερα από διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων τους, ενώ κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να επιβιβασθούν σε φεριμπότ με προορισμό το Ντόβερ, προτού απομακρυνθούν από την αστυνομία.

«Μόνο ο στρατός έχει την ικανότητα να επαναφέρει την ασφάλεια στο Καλαί. Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να σημειωθεί κάποια τραγωδία, αλλά ακριβώς αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξει αυστηρότερη κρατική παρέμβαση», είπε χθες ο κ. Μπερτράν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας κάλεσε τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί την περιοχή, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση. «Οι μετανάστες θέλουν να ταξιδέψουν στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί ξέρουν ότι μπορεί κανείς να εργασθεί εκεί χωρίς χαρτιά. Οσο οι Βρετανοί δεν αλλάζουν τους κανόνες τους θα έχουμε προβλήματα», κατέληξε ο κ. Μπερτράν.

Καταστηματάρχες

Στο μεταξύ, διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή περίπου 2.000 κάτοικοι και καταστηματάρχες του Καλαί, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα κρούσματα εγκληματικότητας και βανδαλισμών που συνδέονται με την παρουσία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών του αυτοσχέδιου καταυλισμού έξω από την πόλη.

Η δήμαρχος του Καλαί και βουλευτής των Ρεπουμπλικανών του πρώην προέδρου Σαρκοζί, Νατασά Μπουσάρ, υπογράμμισε ότι η διαδήλωση δεν αποτελούσε αντιμεταναστευτική διαμαρτυρία, αλλά ευκαιρία για προβολή του Καλαί, των επιχειρήσεων και των κατοίκων του «σε μια ατμόσφαιρα γιορτής».

«Εδώ και μήνες, ζητάμε την απομάκρυνση όσων κατασκευών δεν αφορούν το ανθρωπιστικό έργο και τη μεταστέγαση των μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ. Οσο ο καταυλισμός του Καλαί μένει στη θέση του, οι κάτοικοι θα βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης έντασης», είπε η κ. Μπουσάρ.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογράμμισε ότι το κράτος στέκεται στο πλάι του Καλαί και της δημαρχίας του.

«Το Παρίσι έχει δεσμεύσει 50 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του δήμου του Καλαί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει στην περιοχή 17 τμήματα αστυνομικών. Μεταξύ τους βρίσκονται εποχούμενες δυνάμεις, άνδρες των ΜΑΤ, χωροφύλακες και συνοριοφύλακες. Ολα αυτά γίνονται με αποκλειστική αποστολή τη διασφάλιση της πόλης του Καλαί και των κατοίκων της.

Μετά τις ταραχές του Σαββάτου και την εισβολή στο λιμάνι, η αστυνομία συνέλαβε 35 άτομα. Από αυτούς οι 26 είναι μετανάστες και οι εννέα ακτιβιστές. Σε δεκαπέντε από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ιδιαίτερη οργή στους κατοίκους του Καλαί προκάλεσε ο βανδαλισμός ανδριάντα του στρατηγού Ντε Γκωλ το Σάββατο από διαδηλωτές της ακροαριστερής οργάνωσης «No Borders» (Οχι Σύνορα).

Οι βάνδαλοι έβαψαν τον ανδριάντα με ροζ μπογιά και έγραψαν στη βάση του «Γ… τη Γαλλία». Οι συλληφθέντες του Σαββάτου αντιμετωπίζουν, εφόσον καταδικασθούν, χρηματικό πρόστιμο 3.750 ευρώ και έξι μήνες φυλάκιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή