Οι πρόσφυγες στο προεκλογικό παιχνίδι

Οι πρόσφυγες στο προεκλογικό παιχνίδι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την τάση να επαναφέρουν αδιάκοπα τις προτάσεις για εγκλεισμό των προσφύγων σε καταυλισμούς στα γερμανικά σύνορα επιδεικνύουν Γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί, ιδίως αν πρόκειται για στελέχη που έχουν πολιτικές φιλοδοξίες. Η Γιούλια Κλέκνερ, που κατεβαίνει υποψήφια για την πρωθυπουργία της Ρηνανίας-Παλατινάτου τον Μάρτιο, πρότεινε το Σαββατοκύριακο ένα σχέδιο που ονόμασε «Α2».

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κλέκνερ, φθάνοντας στα γερμανικά σύνορα, οι πρόσφυγες θα υποχρεούνται να περιμένουν σε καταυλισμούς, από τους οποίους θα εισέρχονται «με δόσεις» στη Γερμανία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε ότι η πρόταση γίνεται για «προεκλογικούς λόγους και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί».

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στίβεν Ζάιμπερτ, αντέδρασε προσεκτικά, δηλώνοντας ότι «κάποιες από τις προτάσεις αυτές συμπληρώνουν την κυβερνητική πολιτική και κάποιες επικαλύπτονται από αυτήν». Πέρυσι, καθώς οι αριθμοί προσφύγων που έφθασαν στη Γερμανία πλησίαζαν το 1 εκατομμύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δεχόταν πιέσεις από τα αριστερά για λιγότερο χαοτική φροντίδα προς τους πρόσφυγες και από τα δεξιά για μπλοκάρισμά τους σε «κέντρα τράνζιτ» στα σύνορα και καθαρές δεσμεύσεις για μείωση των αφίξεων. Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο στόχο για τις αφίξεις του 2016, η καγκελάριος Μέρκελ υποχώρησε στο δεύτερο αίτημα, δηλώνοντας ότι ο αριθμός των νέων αφίξεων πρέπει να μειωθεί.

Ομως, παραμένει αμετακίνητη η θέση της καγκελαρίου ότι τα σύνορα πρέπει να είναι ανοικτά, προκειμένου να μην διατρέξει κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με τη σχετική συζήτηση να κάνει κύκλους χωρίς να βρίσκεται λύση, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ επανέφερε χθες στο τραπέζι την απειλή δικαστικής προσφυγής της βαυαρικής κυβέρνησης εναντίον του Βερολίνου. Ως νοτιότερο γερμανικό κρατίδιο, η Βαυαρία αποτελεί πέρασμα για τη συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στη χώρα. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα πολιτικά και τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Βαυαρία», δήλωσε χθες ο Ζεεχόφερ. «Αυτό περιμένει ο λαός από εμάς».

Ψηφοφορία στη Βουλή

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και επίδοξος διάδοχος του Ζεεχόφερ, Μάρκους Σέντερ, επανέλαβε την πρόταση να τεθεί η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό σε ψηφοφορία στη Βουλή. «Ο Σέντερ είναι επικίνδυνος κυρίως για τον Ζεεχόφερ, γιατί ο Βαυαρός πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει τον υπουργό και ανυπόμονο διάδοχό του», σημείωσε η εφημερίδα Sueddeutsche. «Οταν ζητάει κάτι, είναι απόλυτος. Θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο πολύ το κοινό αίσθημα στην CSU, ώστε ακόμη και ο Ζεεχόφερ να θεωρηθεί μετριοπαθής».

Τα περί ψηφοφορίας στη Βουλή, πάντως, έχουν περισσότερο χαρακτήρα πυροτεχνήματος, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος στο θέμα αυτό έχει την αμέριστη στήριξη των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών αλλά και των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων.

Μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, μόνον ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι οι ροές πρέπει να περιοριστούν προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά η γερμανική αγορά εργασίας. Αν στη Γερμανία φθάσουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες ώς το 2017, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια σε παραγωγική ηλικία, η προσφορά στη γερμανική αγορά εργασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,5%. Πρόκειται για σημαντικά μεγέθη, ακόμη και για μια αγορά εργασίας σε σχεδόν πλήρη απασχόληση, όπως η γερμανική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή