Απογοήτευση πέντε χρόνια μετά την Αραβική Ανοιξη

Απογοήτευση πέντε χρόνια μετά την Αραβική Ανοιξη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που Αιγύπτιοι διαδηλωτές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Τυνήσιους αδελφούς τους, πλημμύρισαν την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, εγκαινιάζοντας τις κινητοποιήσεις που θα οδηγούσαν στην πτώση του απολυταρχικού καθεστώτος Μουμπάρακ.

Χθες, όμως, μόλις 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία-σύμβολο της Αραβικής Ανοιξης για να τιμήσουν την… Ημέρα της Αστυνομίας, δηλαδή του σώματος που διακρίθηκε στην καταστολή του δημοκρατικού κινήματος πριν από πέντε χρόνια. Οσοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία του πρώην αρχιστράτηγου και νυν προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, που αντιμετώπισαν διά πυρός και σιδήρου τόσο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που διαδέχθηκαν τον Μουμπάρακ στην εξουσία, όσο και το κοσμικό δημοκρατικό κίνημα που πρωταγωνίστησε στην εξέγερση του 2011.

«Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης αιγυπτιακής επανάστασης, η αντεπανάσταση έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο των εξελίξεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του νεανικού και φιλελεύθερου Κινήματος της 6ης Απριλίου, που βρέθηκε στην πρωτοπορία της αιγυπτιακής εξέγερσης. «Αλλά η επανάσταση δεν τελείωσε. Συνεχίζεται, και οι σκοποί της ζουν στην καρδιά όλων των Αιγυπτίων που την υποστήριξαν στο όνομα μιας ελεύθερης, ισχυρής και αναπτυγμένης χώρας», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εξόριστη ηγεσία των Αδελφών Μουσουλμάνων, που βρίσκονται στην παρανομία ύστερα από το στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το καλοκαίρι του 2013, είχε καλέσει τους Αιγυπτίους σε νέες διαδηλώσεις, με αφορμή τη χθεσινή επέτειο. Ωστόσο, το καθεστώς Σίσι είχε λάβει από καιρό τα μέτρα του. Εδώ και εννέα ημέρες, στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούσαν στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομές σε περίπου 5.000 σπίτια, συλλαμβάνοντας προληπτικά εν δυνάμει «ταραχοποιούς». Ολες οι διαδηλώσεις είχαν, ουσιαστικά, απαγορευθεί, εξαιρουμένων εκείνων που οργάνωσαν οι υποστηρικτές του καθεστώτος. Ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Ταχρίρ παρέμεινε κλειστός, όπως και όλα τα καταστήματα στη γύρω περιοχή, ενώ οδοφράγματα και λεωφορεία της αστυνομίας έκλειναν τους δρόμους προς το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα δημόσια κτήρια. Στην Αλεξάνδρεια, αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν εν τη γενέσει τους μικρές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και πραγματοποίησαν 15 συλλήψεις, ενώ ανάλογη τύχη είχαν οι προσπάθειες πυρήνων της αντιπολίτευσης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Περισσότεροι από 1.000 Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν και περί τους 40.000 υπολογίζεται ότι φυλακίστηκαν μετά το στρατιωτικό κίνημα του στρατηγού Αλ Σίσι. Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι η Αίγυπτος «αντιμετωπίζει μια κρίση τεραστίων διαστάσεων στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η χώρα επιστρέφει στην εποχή του αστυνομικού κράτους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή