Εμμεση κριτική Ομπάμα στους υποψηφίους για το χρίσμα

Εμμεση κριτική Ομπάμα στους υποψηφίους για το χρίσμα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην εκστρατεία για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Politico. «Ο Μπέρνι Σάντερς έχει την πολυτέλεια να είναι το απόλυτο αουτσάιντερ και μπορεί έτσι να μιλάει ελεύθερα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον γερουσιαστή από το Βερμόντ, ο οποίος απειλεί, όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, την πρωτοκαθεδρία της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές της Δευτέρας 1ης Φεβρουαρίου στην Αϊόβα. Οι δημοσκοπήσεις για την επόμενη προκριματική αναμέτρηση στο Νιου Χάμσαϊρ στις 9 Φεβρουαρίου δίνουν προβάδισμα στον Σάντερς.

Ο κ. Ομπάμα εμφανίσθηκε, ωστόσο, ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μη δώσει την εντύπωση ότι ευνοεί κάποιον από τους δύο υποψηφίους. «Και οι δύο μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Η Χίλαρι, από τη μεριά της, έχει το πλεονέκτημα –και το μειονέκτημα– να θεωρείται το φαβορί. Η Χίλαρι είναι ιδιαίτερα πεπειραμένη, πολύ ευφυής και άριστη γνώστρια της κυβερνητικής πρακτικής. Αυτό, όμως, την καθιστά ενίοτε υπερβολικά προσεκτική, με την εκστρατεία της να χάνει σε λάμψη», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αρκέστηκε σε επιδερμική κριτική του Μπέρνι Σάντερς, λέγοντας: «Οι προτάσεις του κ. Σάντερς δεν συνοδεύονται –ακόμη– από τις απαιτούμενες λεπτομέρειες. Πόσο θα κοστίσουν όσα προτείνει, τι σημαίνουν για την κοινωνία, πώς θα εφαρμοσθεί η φορολογική του πολιτική; Οσο πιο μακριά φθάνεις στην εκστρατεία τόσο πιο λεπτομερείς θα γίνονται οι ερωτήσεις των ψηφοφόρων, γιατί αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται για τη δουλειά του προέδρου είναι ότι δεν έχει την πολυτέλεια να επικεντρώνεται σε ένα μόνο ζήτημα».

Μιλώντας την Κυριακή στην Αϊόβα, η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους της πολιτείας να επιλέξουν την πείρα της και όχι τον ιδεαλισμό του αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς.

«Γνωρίζω ότι ακόμη ψάχνεστε, αυτό θα έκανα κι εγώ στη θέση σας. Ελπίζω, όμως, ότι θα καταφέρω να πείσω κάποιους από εσάς απόψε. Πολέμησα τη Wall Street για χρόνια. Καμία τράπεζα δεν είναι υπερβολικά μεγάλη για να πτωχεύσει και κανένα στέλεχος επιχείρησης δεν είναι αρκετά μεγάλο για να μείνει εκτός φυλακής», είπε η κ. Κλίντον, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τις επικρίσεις του αντιπάλου της που αποπειράται να την εμφανίσει ως «προσκείμενη στις τράπεζες και στη Wall Street».

Ο ιδεαλισμός του Σάντερς, όμως, μοιάζει να συγκινεί πολλούς ψηφοφόρους. Σε ομιλία του στο Σίνταρ Φολς της Αϊόβα την Κυριακή, ο Σάντερς επανέλαβε την έκκλησή του για «πολιτική επανάσταση», υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ικανό να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

Τον ενθουσιασμό του εξέφρασε, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ στην προοπτική της υποψηφιότητας του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Πιθανή υποψηφιότητα

Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Τύπου, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές ως ανερξάρτητος, δαπανώντας 1 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία για την προεκλογική του εκστρατεία.

Μιλώντας την Κυριακή στο δίκτυο CBS, ο Τραμπ είπε: «Θα μου άρεσε πολύ να ανταγωνισθώ τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Τον γνωρίζω πολύ καλά και τον συμπαθώ ιδιαίτερα. Ο Μάικλ έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις από εμένα σε ό,τι αφορά τα όπλα και στηρίζει –σε αντίθεση με εμένα– την άμβλωση. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαμε φίλοι για πολλά χρόνια. Ξέρω ότι θέλει εδώ και χρόνια να διεκδικήσει την προεδρία, αλλά ουδέποτε τράβηξε τη σκανδάλη», είπε ο Τραμπ.

Το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Μπλούμπεργκ απέρριψε επιγραμματικά ο Μπέρνι Σάντερς, λέγοντας: «Ενας ακόμη δισεκατομμυριούχος στην εκστρατεία. Αυτή η χώρα απομακρύνεται από τη δημοκρατία και πλησιάζει στην ολιγαρχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή