ΚΟΣΜΟΣ

Σε εμπόλεμη ζώνη 250 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως

278paidi

Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή το ένα στα εννέα παγκοσμίως, ζουν σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, κατήγγειλε το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), ζητώντας παράλληλα να συγκεντρωθεί ποσό ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση για να προσφέρεται βοήθεια στα πιο ευάλωτα εξ αυτών. «Ο αριθμός των παιδιών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις διεθνώς είναι απίστευτος και πολύ ανησυχητικός», τόνισε η UNICEF.

Η υπηρεσία υπολογίζει ότι το 2016 θα χρειαστεί 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (2,6 δισ. ευρώ) για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Διευκρινίζει ότι ο προϋπολογισμός της έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, καθώς οι ένοπλες συρράξεις και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες ανάγκασαν ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξέθεσε εκατομμύρια άλλα σε μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, στη βία, σε ασθένειες, σε καταχρήσεις, σε απειλές για την εκπαίδευσή τους κ.ά.

«Περίπου ένα παιδί στα εννέα στον κόσμο ζει σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες», τονίζει η UNICEF στην ανακοίνωσή της. Το 2015 τα παιδιά αυτά «κινδύνευαν δύο φορές περισσότερο να πεθάνουν από ασθένειες οι οποίες είναι, στην πλειονότητά τους, αντιμετωπίσιμες πριν από την ηλικία των πέντε ετών από τα παιδιά που ζουν στον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη, ανέφερε ότι το ποσό που καλεί να συγκεντρωθεί φέτος θα της επιτρέψει να σπεύσει σε βοήθεια συνολικά 76 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 43 εκατομμυρίων παιδιών σε 63 χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας, σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια, αφορά τη Συρία, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί 5 χρόνια, με 4 εκατομμύρια Σύρους να είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, εξήγησε η οργάνωση.

Εξάλλου, η UNICEF ανέφερε ότι το ένα τέταρτο της βοήθειας που θέλει να διανείμει αφορά την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με τον στόχο ο αριθμός τους να αυξηθεί από τα 4,9 εκατομμύρια το 2015 σε 8,2 εκατομμύρια φέτος. Είναι αποδεδειγμένο ότι, «εάν ένα παιδί δεν πάει σχολείο για 5 χρόνια, μια γενιά χάνεται», δήλωσε ο Σικάντερ Χαν, ένας από τους διευθυντές της UNICEF.

Μόλις προχθές ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που εκπροσωπεί 41 ανεξάρτητες οργανώσεις δικαιωμάτων των παιδιών σε 34 ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούσε ότι η «κούρσα προς τα κάτω», όσον αφορά την πολιτική ασύλου, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο 360.000 παιδιά μεταναστών. «Είναι λες και οι ευρωπαϊκές χώρες διαγκωνίζονται για τον τίτλο του λιγότερο πρόθυμου κράτους να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο», αναφερόταν στη σχετική έκθεση.