Αιματηρή σύγκρουση με συλλήψεις στο Ορεγκον

Αιματηρή σύγκρουση με συλλήψεις στο Ορεγκον

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το εθνικό πάρκο Μαλέρ, στη βορειοδυτική πολιτεία του Ορεγκον, στις ΗΠΑ, ύστερα από την αιματηρή σύγκρουση της Τρίτης μεταξύ ένοπλης πολιτοφυλακής και δυνάμεων της τάξης. Ενας ένοπλος πολιτοφύλακας έχασε τη ζωή του και οκτώ άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της επεισοδιακής σύγκρουσης.

Τα προχθεσινά γεγονότα αποτέλεσαν δραματική κλιμάκωση της κατάληψης του πάρκου Μαλέρ, που ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου, ύστερα από διαδήλωση στήριξης σε δύο κτηνοτρόφους –τον Νουάιτ Χάμοντ και τον γιο του, Στίβεν– οι οποίοι είχαν καταδικασθεί για εμπρησμό. Εκτοτε, οι Χάμοντ πήραν αποστάσεις από το κίνημα, το οποίο ζητούσε την απόδοση μεγάλων εκτάσεων του Ορεγκον από το κράτος στους πολίτες, και άρχισαν να εκτίουν την ποινή που τους επέβαλε το δικαστήριο. Ωστόσο, οι ακτιβιστές κτηνοτρόφοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με κέντρο το κατειλημμένο πάρκο Μαλέρ, το οποίο βρίσκεται σε μια απομονωμένη αγροτική περιοχή, 30 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη κωμόπολη, το Μπερνς του Ορεγκον. Επικεφαλής του κινήματος, που αποκαλείται «Πολίτες για τη συνταγματική μεταρρύθμιση» και επιδιώκει μείωση του ρόλου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έχει τεθεί ο 40χρονος Εϊμον Μπάντι, ο οποίος δήλωσε ότι πήρε την πρωτοβουλία της κινητοποίησης κατόπιν «θεϊκής εντολής».

Γύρω στις 4.30 το απόγευμα της Τρίτης (2.30 τα χαράματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) άνδρες του FBI και της αστυνομίας του Ορεγκον ενεπλάκησαν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ανταλλαγή πυρών με ένοπλους πολιτοφύλακες ενώ προσπαθούσαν να συλλάβουν ακτιβιστές που πρωτοστατούσαν στην κατάληψη του πάρκου Μαλέρ. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον αυτοκινητόδρομο 395 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ρόμπερτ Φίνικαμ, ο οποίος εκτελούσε χρέη εκπροσώπου Τύπου του κινήματος. Ο Εϊμον Μπάντι και ο 43χρονος αδελφός του Ράιαν συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την άσκηση βίας και τον εκφοβισμό ομοσπονδιακών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι αδελφοί Μπάντι βαδίζουν στα χνάρια του 70χρονου πατέρα τους, Κλάιβεν, ο οποίος ξεκίνησε τη «βεντέτα» με τις ομοσπονδιακές αρχές το 1993, αρνούμενος να ζητήσει άδεια από το κράτος για τη χρήση βοσκοτόπων από τα κοπάδια του. Περίπου το 53% της γης στην πολιτεία του Ορεγκον ανήκει στο κράτος. Το 2014, η πολιτοφυλακή των Μπάντι και άλλοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν ένοπλα με δυνάμεις ασφαλείας στην πολιτεία της Νεβάδα, γειτονική του Ορεγκον, από την οποία κατάγεται η εν λόγω οικογένεια. Και αυτή τη φορά, αιτία της διαμάχης ήταν η χρήση των βοσκοτόπων. Με παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών, η ένταση αποκλιμακώθηκε χωρίς να υπάρξουν θύματα και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα τελεσίδικη απόφαση.

Αρχικά, ο Κλάιβεν Μπάντι αντιμετωπίστηκε περίπου ως ήρωας του αγώνα εναντίον του «κρατισμού» από επιφανή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο πατριάρχης της οικογένειας δεν άργησε, ωστόσο, να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για ακροδεξιές και ρατσιστικές τοποθετήσεις –μεταξύ άλλων, δήλωσε δημοσίως ότι «οι νέγροι θα ήταν καλύτερα να είχαν παραμείνει σκλάβοι»– με συνέπεια να καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Μέχρι χθες το βράδυ, παρέμενε αμφίβολο κατά πόσον η κρίση είχε οριστικά εκτονωθεί, καθώς ακτιβιστές παρέμεναν οχυρωμένοι στο πάρκο Μαλέρ, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δημιουργήσει σημεία ελέγχου περιμετρικά του πάρκου, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε κτηνοτρόφους ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο ταυτοτήτων και οχημάτων. Ενας εκ των καταληψιών, ονόματι Τζέισον Πάτρικ, δήλωσε ότι αυτός και οι σύντροφοί του ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη και να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την «ειρηνική» απόφασή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή