Ελβετίδα καλόγρια, όμηρος των ισλαμιστών του Μαγκρέμπ

Ελβετίδα καλόγρια, όμηρος των ισλαμιστών του Μαγκρέμπ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) δημοσιοποίησε ένα βίντεο με μια Ελβετίδα μοναχή η οποία είχε απαχθεί στο βόρειο Μάλι πριν από τρεις εβδομάδες σχεδόν, αναλαμβάνοντας ευθύνη για την απαγωγή, σύμφωνα με το παρατηρητήριο SITE.

Το οκτάλεπτο βίντεο, το οποίο παραθέτει τους όρους υπό τους οποίους θα απελευθερωθεί η Μπεατρίς Στόκλι, ιεραπόστολος με έδρα το Τιμπουκτού, αποτελεί την πιό πρόσφατη ένδειξη της καταρρέουσας ασφάλειας στο βόρειο Μάλι μήνες μόνο μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η Στόκλι, που έχει απαχθεί ξανά το 2012, εμφανίζεται με καλυμμένο το κεφάλι και δηλώνει ότι το βίντεο γυρίστηκε στις 19 Ιανουαρίου, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

"Εμείς, η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, στην περιοχή της Σαχάρας, δηλώνουμε την ευθύνη μας για την απαγωγή αυτής της εκχριστιανίζουσας άπιστης Μπεατρίς Στόκλι, η οποία, με το έργο της, εκδίωξε πολλούς από τους κόλπους του Ισλάμ με το να τους παρασύρει με τα ψίχουλα αυτής της κοσμικής ζωής", είπε ένας αγγλόφωνος μαχητής.

Ανάμεσα τους όρους που ζητάει η οργάνωση στο βίντεο είναι η απελευθέρωση μελών της που κρατούνται από την κυβέρνηση του Μάλι και του Άχμαντ Αλ Φάκι Αλ Μάχντι, ο οποίος κρατείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η κατάσταση στο βόρειο Μάλι έχει αποσταθεροποιηθεί από το 2012, όταν η περιοχή καταλήφθηκε από αυτονομιστές επαναστάτες και τζιχαντιστές. Παρόλο που οι γαλλικές δυνάμεις τους εκδίωξαν από τις πόλεις τον επόμενο χρόνο, τους τελευταίους μήνες οι ομάδες αυτές έχουν εντείνει τις επιθέσεις των.

Η AQIM ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ξενοδοχείο της πόλης Μπαμάκο τον Νοέμβριο, όπου οπλοφόροι πήραν όμηρους και σκότωσαν 20 άτομα, καθώς και μια επίθεση στις 15 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο και σε εστιατόριο στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου οπλοφόροι πήραν ομήρους και σκότωσαν 30 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή