Απεργία στους FT έπειτα από 30 έτη

Απεργία στους FT έπειτα από 30 έτη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΛΟΝΔΙΝΟ. Υστερα από τριάντα ολόκληρα χρόνια πρόκειται να απεργήσουν οι δημοσιογράφοι των, ιαπωνικής ιδιοκτησίας, Financial Times, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά του το προσωπικό ψήφισε υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης. Αιτία της απεργίας, η αδυναμία συμφωνίας του προσωπικού και της ιδιοκτησίας για το συνταξιοδοτικό. «Οι δημοσιογράφοι των Financial Times πρόκειται να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, καθώς οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και η διοίκηση αρνείται να τιμήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το συνταξιοδοτικό μετά την πώληση του φύλλου στον όμιλο Nikkei», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων (NUJ) της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των Βρετανών δημοσιογράφων δήλωσε ότι η απεργία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία.

Ο ιαπωνικός κολοσσός των μέσων μαζικής ενημέρωσης Nikkei αγόρασε τον περασμένο Ιούλιο την εφημερίδα από τον εκδοτικό όμιλο Pearson έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δίκαιη ισορροπία»

Η διοίκηση της εφημερίδας, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι πιστεύει πως η πρόταση που κατέθεσε επιτυγχάνει μια δίκαιη ισορροπία τόσο για τους Financial Times όσο και για όλους τους εργαζομένους.

Η σκληρή αντιπαράθεση με την ιδιοκτησία της εφημερίδας απηχείται και στον χαρακτηρισμό «συνταξιοδοτική ληστεία» ύψους 4 εκατομμυρίων στερλίνων, που κατήγγειλε η συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων. «Με δεδομένο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουμε τη στάση της NUJ να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση, υπεραμυνόμενη του κοινού μας σκοπού να τιμήσουν οι F.T. τις δεσμεύσεις τους για δίκαιους και ισότιμους όρους για όλους μετά την εξαγορά της εφημερίδας από τον όμιλο Nikkei», επισημαίνουν τα μέλη της ένωσης μετά τη συνεδρίασή τους, αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποκλείει περαιτέρω συνομιλίες, αφού υπάρχει ακόμη χώρος για μια βελτιωμένη συμφωνία», προσθέτουν. Η πλειοψηφία των μελών της NUJ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας 24ωρης απεργίας. Εκπρόσωπος της εφημερίδας επέμεινε, πάντως, χθες ότι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, μια σωστή και δίκαιη ισορροπία μεταξύ των F.T. και των εργαζόμενων. «Το σχέδιο συνταξιοδότησης είναι από τα καλύτερα που προσφέρονται οπουδήποτε αλλού. Είναι εξίσου καλό, αν όχι καλύτερο από το προηγούμενο σχέδιο, το οποίο χρησιμοποιεί η πλειονότητα των εργοδοτών», διευκρίνισε. Η NUJ διέψευσε, ωστόσο, τους ισχυρισμούς της ιδιοκτησίας ότι προτίθεται να προσφέρει 13 εκατομμύρια στερλίνες σε χρηματοδότηση για να βοηθήσει να περιοριστούν οι επιπτώσεις στα μελλοντικά επιδόματα των εργαζομένων. «Είναι παραπλανητική», είπε η ένωση για τη σχετική ανακοίνωση. Στις αρχές του μήνα αποστολή μελών της NUJ που απασχολούνται στην εφημερίδα ταξίδεψε στο Τόκιο για να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες το ζήτημα των συντάξεων.

Yπενθυμίζεται ότι ο ιαπωνικός όμιλος οικονομικών εκδόσεων Nikkei απέκτησε την εφημερίδα Financial Times με τίμημα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από έναν ανελέητο πόλεμο πλειοδοσιών με τον βασικό αντίπαλό του, τον γερμανικό κολοσσό Axel Springer, που μεταξύ άλλων κατέχει τους τίτλους Bild, το ταμπλόιντ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και επισκεψιμότητα, και Welt στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή