Ο Τραμπ μποϊκοτάρει το ντιμπέιτ «στο παρά πέντε»

Ο Τραμπ μποϊκοτάρει το ντιμπέιτ «στο παρά πέντε»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλος πρωταγωνιστής, μέχρι στιγμής, στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ κλέβει για μία ακόμη φορά την παράσταση – αυτή τη φορά με την… απουσία του. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με την εντελώς ασυνήθιστη απόφασή του να μποϊκοτάρει την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεοπτική αναμέτρηση με τους ανθυποψηφίους του.

Το ντιμπέιτ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων θα φιλοξενηθεί στην πόλη Ντι Μόιν της Αϊόβα, της πολιτείας που ανοίγει τον χορό των προκριματικών εκλογών, την ερχόμενη Δευτέρα. Ο εκρηκτικός Τραμπ οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή πνέων τα μένεα εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, που οργανώνει το ντιμπέιτ, λόγω της επιμονής του να αναθέσει τον συντονισμό της συζήτησης στη δημοσιογράφο Μέγκιν Κέλι, που αποτελεί κάτι σαν «κόκκινο πανί» για τον Τραμπ.

Η βεντέτα του με τη γνωστή δημοσιογράφο ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Στην πρώτη τηλεμαχία των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, την οποία έτυχε να οργανώσει και πάλι το Fox News, η Κέλι είχε κάνει τον Τραμπ να εκραγεί όταν του ζήτησε να απαντήσει στις αιτιάσεις όσων του προσάπτουν σεξισμό. Θεωρώντας ότι η κεντρική παρουσιάστρια του Fox News είναι προκατειλημμένη εναντίον του, ο Τραμπ ζήτησε από το τηλεοπτικό δίκτυο να την αντικαταστήσει, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Η αντίδραση του πολιτικού, που προηγείται, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, στην πρόθεση ψήφου των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, ήταν βιτριολική. Σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Αρνούμαι να αποκαλέσω τη Μέγκιν Κέλι bimbo (ελκυστικό, αλλά χαζούλικο κορίτσι, μάλλον ελευθέρων ηθών), γιατί κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολιτικά ορθό. Αρκούμαι να τη χαρακτηρίσω δημοσιογράφο ελαφρών βαρών». Η διεύθυνση του Fox News κάλυψε πλήρως την προβεβλημένη και προσβεβλημένη δημοσιογράφο του, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκστρατείες εκφοβισμού σε βάρος οποιουδήποτε υπαλλήλου του». Κάλεσε δε τον Τραμπ να συμμετάσχει, έστω και την τελευταία στιγμή, στην προγραμματισμένη τηλεμαχία, την οποία συνδιοργανώνει με την Google. Ωστόσο, το φαβορί στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών ανατίναξε όλες τις γέφυρες υποχώρησης πίσω του, σπεύδοντας να ανακοινώσει ότι, την ώρα του ντιμπέιτ, αυτός θα βρίσκεται σε φιλανθρωπική εκδήλωση που αποφάσισε να οργανώσει με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους βετεράνους πολέμου.

Ο 69χρονος επιχειρηματίας δεν δίστασε να προκαλέσει κατ’ επανάληψιν, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, τους οπαδούς του πολιτικά ορθού – για παράδειγμα, όταν ζητούσε απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες όλων των μουσουλμάνων ή όταν κατηγορούσε το Μεξικό ότι στέλνει… βιαστές στην άλλη πλευρά του Ρίο Γκράντε. Ωστόσο, η βροχή επιθέσεων που δέχθηκε για ξενοφοβία, δημαγωγία και λαϊκισμό, αντί να συρρικνώσουν, μάλλον μεγέθυναν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Αυτά, σε πανεθνικό επίπεδο. Στην πολιτεία της Αϊόβα, που ανοίγει την κούρσα της αναμέτρησης, όμως, ο Τραμπ εμφανίζεται να διαγκωνίζεται με τον πιο επικίνδυνο ανθυποψήφιό του, τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφασή του να μποϊκοτάρει το ντιμπέιτ μοιάζει με πράξη υψηλού ρίσκου. Πάντως, ο Τραμπ εμφανίστηκε πρόθυμος να μονομαχήσει με τον Κρουζ σε ένα ντιμπέιτ μεταξύ δύο μόνον υποψηφίων, αντί εκείνων με την παρουσία και των 12 μονομάχων, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική αντιπαράθεση και συγκρίσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή