Ειδική ομάδα για αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας μελετά το ΝΑΤΟ

Ειδική ομάδα για αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας μελετά το ΝΑΤΟ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο να συστηματοποιήσει τον επικοινωνιακό πόλεμο με τη Ρωσία εμφανίζεται το ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της εμφύλιας σύρραξης στην Ανατολική Ουκρανία, που σηματοδότησαν την ψυχροπολεμική υποτροπή στις σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ΝΑΤΟ μελετά εισηγήσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητης διεύθυνσης που θα έχει ως αποκλειστικό έργο την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται προσχέδιο του ΝΑΤΟ που έπεσε στα χέρια του και το οποίο φέρεται να έχει την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας. Στις 23 σελίδες του σχετικού ντοκουμέντου εκφράζεται ανησυχία για την ολοένα και πιο έντονη, καθώς και αποτελεσματική παρουσία των ρωσικών θέσεων στα ηλεκτρονικά μέσα διεθνούς ενημέρωσης. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, που απασχολεί εκατοντάδες δημοσιογράφους σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως και για την ενεργητική παρέμβαση της Μόσχας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προεξάρχοντος του Twitter. Ηδη η Ε.Ε. έχει συστήσει, από την περασμένη χρονιά, ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση της επικοινωνιακής παρουσίας της Ρωσίας. Ωστόσο, κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ εμφανίζονται, πάντα σύμφωνα με το Reuters, επιφυλακτικοί απέναντι σε προτάσεις που θα μπορούσαν να εκθέσουν τη Δύση για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

«Μια από τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα με ακόμη περισσότερη προπαγάνδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο διεθνές πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου, η οποία μεγάλωσε στη Ρουμανία επί κομμουνιστικού καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Η Ατλαντική Συμμαχία διαθέτει ήδη ειδική διεύθυνση Στρατηγικών Επικοινωνιών και έχει δημιουργήσει το δικό της κανάλι στο YouTube. Ο τομέας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ συντονίζει διάφορα μέσα ενημέρωσης και επιρροής της κοινής γνώμης, όπως και τις λεγόμενες «ψυχολογικές επιχειρήσεις» (PsyOps).

Ορισμένα στελέχη της Συμμαχίας θεωρούν, ωστόσο, πως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ανεπαρκές. Οι εισηγήσεις για κλιμάκωση του επικοινωνιακού πολέμου κατά της Ρωσίας ενδέχεται να συζητηθούν τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, όπου θα φιλοξενηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας.

Οι ψυχροπολεμικοί τόνοι εναντίον της Μόσχας ανέβηκαν και στο Καπιτώλιο, όπου Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές καυτηρίασαν την κυβέρνηση Ομπάμα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία σε κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια τομείς. Ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, επιτέθηκε στο Πεντάγωνο για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ρωσικούς κινητήρες πυραύλων RD-180, προκειμένου να εκτοξεύει αμερικανικούς στρατιωτικούς δορυφόρους στο Διάστημα. «Σήμερα η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο πολλούς από τους πλέον πολύτιμους για την εθνική ασφάλεια δορυφόρους μας, προτού καν αυτοί απογειωθούν», δήλωσε ο ισχυρής επιρροής γερουσιαστής.

Απαντώντας στην ίδια επιτροπή, η υφυπουργός Αμυνας Ντέμπορα Τζέιμς δήλωσε ότι το Πεντάγωνο εργάζεται εντατικά για τον συντομότερο δυνατό «απογαλακτισμό» των ΗΠΑ από τη ρωσική τεχνολογία, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε απλή ούτε μπορεί να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή