Ροχανί: «Δεν ζητήσαμε κάλυψη των γυμνών αγαλμάτων»

Ροχανί: «Δεν ζητήσαμε κάλυψη των γυμνών αγαλμάτων»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες ότι οι ιταλικές αρχές κάλυψαν τα γυμνά αγάλματα στο Μουσείο του Καπιτωλίου χωρίς να τους το ζητήσει. «Δεν είχαμε καμία επαφή για το θέμα», είπε ο Ροχανί, προσθέτοντας ότι «οι Ιταλοί είναι πολύ φιλόξενοι, προσπαθούν να κάνουν τις επισκέψεις όσο πιο ευχάριστες γίνεται, και τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Η υπηρεσία πρωτοκόλλου του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπήρξε σχετικό αίτημα από την ιρανική πρεσβεία, προκειμένου ο κληρικός Ροχανί να μην φωτογραφηθεί, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με φόντο γυμνά αγάλματα.

Η κατακραυγή για τον εγκιβωτισμό των αγαλμάτων σε λευκά κουτιά σάρωσε χθες τον ιταλικό Τύπο, με την εφημερίδα Il Giornale να σημειώνει ότι «καλύπτοντας τα αγάλματα, γίναμε γελοίοι». «Η απόφαση ήταν ακατανόητη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Φραντσεσκίνι. Είναι η πρώτη φορά που Ιρανός πρόεδρος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη μετά την πολυετή απομόνωση του Ιράν εξαιτίας των κυρώσεων. Στην Ιταλία, ο Ροχανί υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες αξίας 17 δισ. ευρώ, προτού αναχωρήσει για το Παρίσι. «Αρχίζει μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη», είπε ο Ιρανός πρόεδρος κατά την άφιξή του στη γαλλική πρωτεύουσα. Η γαλλική κυβέρνηση καλωσόρισε τη σύσφιξη των σχέσεων, ζητώντας από το Ιράν να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν συμβόλαια για την προμήθεια 114 αεροσκαφών Airbus από τις ιρανικές αερογραμμές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή