Στήριξη βουλευτών του SPD στη Μέρκελ για το προσφυγικό

Στήριξη βουλευτών του SPD στη Μέρκελ για το προσφυγικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μετά την επικριτική επιστολή από τους συμμάχους της, η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε χθες υποστηρικτική επιστολή από τους αντιπάλους της, σε ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής αναστάτωσης που προκαλεί στο Βερολίνο το ζήτημα των προσφύγων.

«Οι σημερινές προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν σε καθαρά εθνικό επίπεδο», ανέφεραν 13 νέοι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών στην επιστολή προς την Αγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να επιδειχθεί και στο θέμα αυτό η ικανότητα της Γερμανίας να επιβάλει τη θέλησή της, που έγινε σαφής στην κρίση της Ευρωζώνης», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Οι Σοσιαλδημοκράτες ενθάρρυναν την καγκελάριο να παραμείνει αμετακίνητη, παρά τις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό της παράταξής της. «Οποιος λαμβάνει μέρος στην πρόκληση πανικού θέτοντας όλο και περισσότερες ανέφικτες απαιτήσεις δηλητηριάζει το κλίμα στην κοινωνία μας. Οποιος εκφοβίζει, παρόλο που έχει κυβερνητικές ευθύνες, λειτουργεί εντελώς ανεύθυνα», σημειώνουν οι 13, καλώντας την καγκελάριο να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Αγκελα Μέρκελ έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει ότι η λύση για να περιοριστεί το ρεύμα των προσφύγων δεν είναι να κλείσουν τα γερμανικά σύνορα, αλλά να υπάρξει πανευρωπαϊκή συνεννόηση, με έμφαση στους χειρισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ομως, την περασμένη εβδομάδα, 44 βουλευτές του CDU/CSU ζήτησαν από τη Μέρκελ να αλλάξει πολιτική στο θέμα των προσφύγων. «Η χώρα μας έχει φθάσει στα όριά της. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι επείγει να αλλάξει η σημερινή πρακτική στο θέμα της μετανάστευσης και να εφαρμοστεί με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία», ανέφερε η επιστολή. Περίπου 2.000 πρόσφυγες περνούν καθημερινά τα γερμανικά σύνορα παρά την έλευση του χειμώνα και την αποκατάσταση των συνοριακών ελέγχων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, έχει απειλήσει με προσφυγή της Βαυαρίας ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την καταγγελία της προσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι Σοσιαλδημοκράτες σημείωσαν ότι, αν αυτό συμβεί, θα ισοδυναμεί με «ανακοίνωση της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού» και υπενθύμισαν στο βαυαρικό CSU ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU και Σοσιαλδημοκρατών έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη και χωρίς το βαυαρικό σκέλος της χριστιανοδημοκρατίας.

Η δύναμη των αριθμών, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να προστατεύει την Αγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές αυξηθούν εκ νέου την άνοιξη. Επιπλέον, οι εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου μπορεί να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για την έκφραση αντιθέσεων στην πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Ο αναλυτής Ζέβεριν Βάιλαντ χαρακτήρισε τη στάση του Βαυαρού πρωθυπουργού «διαρκές πυρ χωρίς στρατηγική». «Πού αποσκοπεί άραγε ο Ζέεχοφερ με τη μόνιμη κριτική του;» διερωτήθηκε ο Βάιλαντ. «Στην πτώση της καγκελαρίου; Σε πρόωρες εκλογές, από τις οποίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα επωφεληθεί μόνο το ΑfD;» Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Φράουκε Πέτρι, που δεν εκπροσωπείται στην παρούσα Βουλή, έχει ξεπεράσει το 10%, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση της Bild το τοποθέτησε στο 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή