Στη δημοσιότητα η αίτηση χάριτος του Αδόλφου Αϊχμαν

Στη δημοσιότητα η αίτηση χάριτος του Αδόλφου Αϊχμαν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αδόλφος Αϊχμαν, ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, που κόστισε τη ζωή σε 6 εκατομμύρια Εβραίους, Ρομά και πολλούς άλλους, προσπάθησε να πείσει το ισραηλινό δικαστήριο που τον δίκαζε ότι ήταν αθώος των ειδεχθών πράξεων για τις οποίες κατηγορείτο. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας επ’ ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στην αίτηση χάριτος που απέστειλε στον τότε πρόεδρο του Ισραήλ, Γιτζάκ Μπεν-Ζβι, ο Αϊχμαν έγραφε ότι ήταν αθώος, καθώς απλώς «ακολουθούσε εντολές», και κατά συνέπεια δεν έφερε ευθύνη για τις «εφιαλτικές θηριωδίες» που έγιναν εναντίον των Εβραίων. Ο Αδόλφος Αϊχμαν καταδικάστηκε στην Ιερουσαλήμ και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού το 1962.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν επεσήμανε ότι «ούτε μία στιγμή καλοσύνης δεν σπαταλήθηκε σε όλους αυτούς που υπέφεραν από το απόλυτο Κακό του Αϊχμαν. Για όλους αυτούς η φρίκη δεν ήταν κοινότοπη, ήταν επώδυνη και πολύ απτή. Δολοφόνησε ολόκληρες οικογένειες και εξόντωσε ένα έθνος. Το Κακό είχε πρόσωπο, είχε φωνή, και η κρίση ενάντια σε αυτό το Κακό ήταν δίκαιη». Από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα διαφαίνεται ότι ο Αϊχμαν πίστευε ότι οι Ισραηλινοί δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση «έκαναν ένα σημαντικό σφάλμα, δεν μπόρεσαν να νιώσουν ενσυναίσθηση τόσο για τη χρονική στιγμή όσο και για την κατάσταση στην οποία βρέθηκα κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου».

Αποποίηση ευθυνών

Ο ίδιος προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και έγραφε στον πρόεδρο του Ισραήλ Γιτζάκ Μπεν-Ζβι: «Δεν είναι αλήθεια ότι εγώ ήμουν εγώ διώκτης των Εβραίων, αλλά πάντα ενεργούσα κατόπιν εντολής».

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Αϊχμαν διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη Διάσκεψη της Βάνζεε, το 1942, κατά την οποία οι ναζί αποφασίσαν και σχεδίασαν την εξολόθρευση του ευρωπαϊκού εβραϊκού στοιχείου. Στην αίτηση χάριτος, μάλιστα, ο Αϊχμαν αναφέρεται στην φρίκη που είδε με τα μάτια του.

«Αποστρέφομαι ως το μεγαλύτερο των εγκλημάτων τη θηριωδία εναντίον των Εβραίων και πιστεύω ότι είναι σωστό οι εμπνευστές αυτών των ειδεχθών πράξεων να δικαστούν τώρα και στο μέλλον» και προσέθετε: «Δεν ήμουν, όμως, ηγέτης, και έτσι δεν νιώθω ενοχή».

Ο Αϊχμαν, αξίζει να σημειωθεί, απέδρασε από στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατάφερε να φθάσει στην Αργεντινή το 1950. Εκεί έζησε μέχρι που συνελήφθη από πράκτορες της Μοσάντ στο Μπουένος Αϊρες, το 1960, και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για να δικαστεί.

Τέλος, χθες επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλα σχετικά έγγραφα, όπως η αίτηση για επιείκεια της συζύγου του Αϊχμαν, Βέρα, και των πέντε αδελφών του, αλλά και η επιστολή του Ισραηλινού προέδρου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία απορρίπτει την αίτηση χάριτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή