Κόστα: «Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Ε.Ε.»

Κόστα: «Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Ε.Ε.»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα εγκαταλείψει την υπόσχεσή του για το τέλος της λιτότητας στην Πορτογαλία, αν και θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών για το σχέδιο δαπανών στο οποίο κατέληξε η κυβέρνησή του για το τρέχον έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, την Παρασκευή ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ο Κόστα δεσμεύθηκε ότι η πορτογαλική κυβέρνηση θα επιδιώξει έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως θα παραμείνει «πιστός» στην προεκλογική του υπόσχεση για τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής από τη μείωση του χρέους προς την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. H προσπάθεια της κυβέρνησης να «γυρίσει σελίδα στη λιτότητα» παρά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ευρωζώνης παρακολουθείται στενά.

Οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι η Πορτογαλία πρέπει να εξακολουθήσει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να μειωθεί το χρέος, το οποίο οδήγησε τη χώρα στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία. Σε αντάλλαγμα για την οικονομική υποστήριξη, η Πορτογαλία κλήθηκε να εφαρμόσει περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις, που επιβάρυναν την εθνική οικονομία και εκτόξευσαν τα ποσοστά της ανεργίας.

Παρά τη λήξη του προγράμματος οικονομικής διάσωσης το 2014, η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο συνέχισε να ακολουθεί την πολιτική της λιτότητας για να αντιμετωπίσει το ογκώδες πορτογαλικό χρέος, γεγονός που επηρέασε ιδιαίτερα το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα κατόρθωσαν να συγκροτήσουν την παρούσα κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται στην υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του ριζοσπαστικού Αριστερού Μπλοκ.

Οι σύμμαχοι του Κόστα ασκούν πιέσεις, ώστε το κυβερνών κόμμα να μη συμβιβασθεί με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Την ίδια στιγμή, εργατικά συνδικάτα που σχετίζονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα ενισχύουν την πολιτική πίεση που βαραίνει την πορτογαλική κυβέρνηση με τη διοργάνωση της πρώτης απεργίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η οποία αφορούσε το αίτημα επαναφοράς των εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν μετά την είσοδο στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης.

Το κοινό μέτωπο των εργατικών ενώσεων, που εκπροσωπεί περίπου τους μισούς από τους 600.000 δημόσιους υπαλλήλους της χώρας, στοχεύει να επιτύχει την άμεση επιστροφή των εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες στο παραδοσιακό ωράριο των 35 ωρών την εβδομάδα, το οποίο είχε αυξηθεί κατά πέντε ώρες. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει το νέο ωράριο εργασίας, το οποίο αναμενόταν να εφαρμοσθεί από τον Ιούλιο και έπειτα, αλλά το κοινό μέτωπο των συνδικάτων επιδιώκει την εφαρμογή του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στην 24ωρη απεργία συμμετείχαν, επίσης, και ορισμένοι νοσοκόμοι και νοσοκομειακοί υπάλληλοι, ενώ σε κάποια σχολεία της Πορτογαλίας καταγράφηκαν απεργίες διοικητικών υπαλλήλων, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή