Φαρμακερές ατάκες μέσω Twitter

Φαρμακερές ατάκες μέσω Twitter

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αθλήτρια των πολεμικών τεχνών Ρόντα Ράουζι «δεν είναι καλός άνθρωπος», η στάση του ηθοποιού Σάμιουελ Τζάκσον στο γκολφ «δεν είναι αθλητική», το αναλόγιο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου «είναι παράξενο» και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile «είναι φρικτή».

Τα σχόλια αυτά δεν αποτελούν ιδιωτικές σκέψεις, ούτε προήλθαν από κρυφή κάμερα και δεν παραχωρήθηκαν σε δημοσιογράφους με την παράκληση να μείνουν «οφ δε ρέκορντ». Πρόκειται για δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στα 5,9 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter. Παρότι οι ενίοτε και προσωπικές επιθέσεις κατά των αντιπάλων δεν αποτελούν πρωτότυπη τακτική στην αμερικανική πολιτική σκηνή, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το μένος του Τραμπ δεν έχει προηγούμενο.

Σύμφωνα με έρευνα των «Tάιμς της Νέας Υόρκης», ένα στα οκτώ μηνύματα του Τραμπ στο Twitter αποτελεί προσωπική ύβριν. Αναμενόμενη θα έπρεπε να θεωρείται η εμμονική τάση του Τραμπ να υβρίζει άλλους υποψηφίους, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς. Ο Τζον Κέισιτς είναι «βλάκας» και ο Ρικ Πέρι «θα έπρεπε να υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης».

Αυτό που ειδικοί προεκλογικών εκστρατειών χαρακτηρίζουν όμως συναρπαστικό είναι πόσο προσωπικές είναι οι επιθετικές αυτές ατάκες του Τραμπ. Παρότι και άλλοι σημερινοί και παλαιότεροι υποψήφιοι επέλεξαν ως τακτική τους την προσωπική επίθεση εναντίον προσώπου ή επαγγελματικής κατηγορίας, όπως ο Μπέρνι Σάντερς που καταφέρεται εναντίον των τραπεζιτών ή ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος που αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του αντιπάλου του, Μάικλ Δουκάκη, το ύφος και η υβριστική μανία του Τραμπ αποτελούν καινοτομία.

Ο Τζεμπ Μπους είναι, σύμφωνα με τον Τραμπ, «αδύναμος και αναποτελεσματικός, ντροπή της οικογένειάς του, γελοίος, για τα σίδερα, μαριονέτα». Ο Τεντ Κρουζ είναι «ένας υποκριτής, μίσθαρνο όργανο της Goldman Sachs, διόλου ειλικρινής, θα φάει χώμα όπως και οι άλλοι». Η Χίλαρι Κλίντον είναι «μια καταστροφή, διεφθαρμένη, αδύναμη και αναποτελεσματική, σαν χαμένη». Ο Μπέρνι Σάντερς είναι «τρελάρας και μια σκέτη καταστροφή».

Ιδιαίτερο πάθος επιδεικνύει ο Ντόναλντ Τραμπ και για τα μέσα ενημέρωσης, πλημμυρίζοντας το Twitter με ύβρεις εναντίον τους.

Το CNN είναι «απλά ανόητο, κάνει κακή δημοσιογραφία, εντελώς μονομερές και είναι διψασμένο για νούμερα τηλεθέασης».

Οι «Tάιμς της Νέας Υόρκης» είναι «αποτυχημένοι, θλιβεροί, αναξιόπιστοι, χαζοί, κακά διοικούμενοι και εντελώς κατασκευασμένοι». Η Washington Post είναι «απάτη με στόχο τη φοροδιαφυγή, οικονομικά αποτυχημένη».

Η Wall Street Journal είναι «τόσο, μα τόσο λάθος, χαζούληδες, και μοιάζει με ταμπλόιντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή