Πίεση, νεύρα και ένταση λίγο πριν από την Αϊόβα

Πίεση, νεύρα και ένταση λίγο πριν από την Αϊόβα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 24ωρο απομένει μέχρι τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και στα στρατόπεδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών οι μηχανές είναι πρόσω ολοταχώς. Η ένταση κορυφώνεται καθώς στους Ρεπουμπλικανούς κυριαρχεί ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, ένας υποψήφιος που θεωρείται ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί στις ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ στους Δημοκρατικούς κλείνει η ψαλίδα μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του αριστερού αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς.

Στα όρια νευρικής κρίσης βρίσκονται σημαίνοντες παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ λόγω των εξαιρετικά βίαιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των βασικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα. Το κατεστημένο του κόμματος κρούει τον κώδωνα κινδύνου, αφού δεν έχουν παρουσιαστεί προς το παρόν εναλλακτικές σοβαρές υποψηφιότητες στις αντισυμβατικές του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ ή του γερουσιαστή από το Τέξας, Τεντ Κρουζ.

Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα οποία βρίσκονται σε συναγερμό, είναι εκλεγμένοι βουλευτές και γερουσιαστές, μεγάλοι δωρητές και άλλοι. Οι ισχυροί παίκτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χάνουν την υπομονή τους καθώς πλησιάζουν οι προκριματικές εκλογές σε Αϊόβα και Νιου Χαμσάιρ. Φαίνεται, δε, ότι ήλπιζαν πως οι εκλεκτοί υποψήφιοί τους, όπως ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα, θα κατάφερναν να υπερισχύσουν των υπολοίπων.

Οι υποψήφιοι αυτοί και οι υποστηρικτές τους έχουν έως τώρα ξοδέψει περί τα 35 εκατ. δολάρια για να εξαπολύουν επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου και μοιάζει να μην έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική. Οπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, το μοναδικό αποτέλεσμα αυτών των τακτικών ήταν να μην ενισχυθούν οι λεγόμενοι υποψήφιοι του κομματικού κατεστημένου, τη στιγμή που ο Τραμπ κερδίζει διαρκώς δύναμη και ποσοστά.

Ταυτόχρονα, χωρίς εκπλήξεις, αλλά και χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την Πέμπτη.

Οι υποψήφιοι προσπάθησαν να πληρώσουν το κενό του μεγάλου απόντος. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα εξαπέλυσαν λυσσώδεις επιθέσεις για καυτά θέματα όπως είναι το μεταναστευτικό. Μεγάλοι κερδισμένοι της βραδιάς, όμως, φαίνεται ότι ήταν ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, αλλά και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, που ξαφνικά βρήκαν τον απαραίτητο χώρο για να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους που αναζητούν έναν πιο συμβατικό υποψήφιο. Ο Τζεμπ Μπους, αξίζει να σημειωθεί, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη δεχθεί τα πυρά του Τραμπ, βρήκε την ευκαιρία απαντώντας σε ερώτηση για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ανεκτικότητα να επιτεθεί εναντίον της περίφημης πρότασης Τραμπ για απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ο οποίος βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης του CNN συγκεντρώνει το 41% της πρόθεσης ψήφου των Ρεπουμπλικανών και από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι  ο υποψήφιος, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο τελευταίο ντιμπέιτ του  καναλιού  Fox News εξαιτίας της αποστολής ενός δελτίου Τύπου από το κανάλι, το οποίο θεώρησε προσβλητικό.

«Δημοκρατικός» πόλεμος

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, με τους δύο βασικούς υποψηφίους να λαμβάνουν θέσεις μονομαχίας. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς διασταυρώνουν τα ξίφη τους με όλο και αυξημένη ένταση, προσπαθώντας να  προσελκύσουν  εκείνους τους ψηφοφόρους  που  έδωσαν  στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα τη δυναμική της.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στην Αϊόβα, το επιτελείο Σάντερς προσπαθούσε να αποφασίσει για την πολιτική που θα ακολουθούσε έναντι της Κλίντον, και ιδιαίτερα κατά πόσον η επίθεση είναι η καλύτερη στρατηγική, ενώ η Χίλαρι εμφανίστηκε σε διαφήμιση με αρχειακό υλικό, θέλοντας να θυμίσει στους κάτοικους της Αϊόβα ότι ενσαρκώνει όλες τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τα ποσοστά των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα από το Δημοκρατικό Κόμμα για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC/Washington Post, η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει το 55% της πρόθεσης ψήφου των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς το 36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή