Η περιοδεία Χασάν Ροχανί στην Ευρώπη

Η περιοδεία Χασάν Ροχανί στην Ευρώπη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη, σε Ιταλία και Γαλλία, πραγματοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, την εβδομάδα που πέρασε. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη από Ιρανό πρόεδρο ύστερα από περίπου δύο δεκαετίες, ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, αναμένεται «να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Ρέντσι δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ιρανό επίσημο, ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του Ιράν στον τομέα «είναι απλά το πρώτο βήμα για μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας, όχι μόνο στο Ιράν, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Αν καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία για τα πυρηνικά, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και για τη Συρία. Και πρέπει να το επιτύχουμε αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Η διάρκειας τεσσάρων ημερών επίσημη επίσκεψη Ροχανί σε Ιταλία και Γαλλία ήταν σκέλος των προσπαθειών του Ιράν να προσεγγίσει τους παλιούς του εταίρους. Ο Ροχανί, άλλωστε, προσδοκά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, αλλά αναβλήθηκε μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στο Παρίσι.

Μετά τη συνάντηση Ροχανί – Ρέντσι, κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι από τα δύο κράτη υπέγραψαν σειρά συμφωνιών μελλοντικής συνεργασίας, όπως είναι αυτή για την κατασκευή υπερταχείων σιδηροδρόμων αλλά και δύο συμβάσεις μεταξύ ιρανικών εταιρειών φυσικού αερίου και της ιταλικής εταιρείας πετρελαιοειδών Saipem.

Ο πρόεδρος του Ιράν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι οι πολιτικές συζητήσεις που κατέληξαν στην υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελούν και ένα είδος σχεδίου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

«Το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή μας δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με στρατιωτικές λύσεις. Πρέπει να εργαστούμε και να το προσεγγίσουμε μέσα από διαύλους πολιτικής», επισήμανε ο Ροχανί, ζητώντας ταυτόχρονα από την Ε.Ε. να συμβάλει στην επίτευξη λύσης «προκειμένου να επέλθει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας».

Η Ευρώπη, αξίζει να σημειωθεί, υπήρξε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν πριν από την εφαρμογή των κυρώσεων και έτσι, κατά την επίσημη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου, βρέθηκε στο τραπέζι πλήθος εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των οποίων και μία με την Airbus για την αγορά αεροσκαφών. Επίσης, η επίσκεψη Ροχανί αποσκοπούσε στην ανάπτυξη του τουρισμού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που η ιρανική κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές πηγές εσόδων.

Ο Ιρανός πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά και με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο. Είναι η πρώτη συνάντηση Ποντίφικα και προέδρου του Ιράν μετά 17 έτη.

Οι δύο υπογράμμισαν την «εξέχουσα σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου» για να βρεθούν πολιτικές λύσεις στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Βατικανού, επισημάνθηκαν «οι ευθύνες που έχουν οι θρησκευτικές κοινότητες στην προώθηση της συμφιλίωσης, της ανεκτικότητας και της ειρήνης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή