Μπενουά Βιολιέ, αυτόχειρας σεφ τριών αστέρων

Μπενουά Βιολιέ, αυτόχειρας σεφ τριών αστέρων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη ζωή του έβαλε ο αρχιμάγειρας του καλύτερου εστιατορίου του κόσμου, ο Γαλλοελβετός Μπενουά Βιολιέ, σε ηλικία μόλις 44 ετών. Η ελβετική αστυνομία, στη σχετική ανακοίνωση, ανέφερε απλώς ότι η σορός του Βιολιέ βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο σπίτι του στο Κρισιέ, κοντά στη Λωζάννη, και ότι αυτοπυροβολήθηκε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι διερευνώνται οι συνθήκες θανάτου του.

Ο Βιολιέ ήταν αρχιμάγειρας στο «Ρεστοράν ντε λ’ Οτέλ ντε Βιλ», το οποίο διαθέτει τρία αστέρια Michelin, ενώ τον Δεκέμβριο του απονεμήθηκε η πρώτη θέση της «La Liste», της γαλλικής κατάταξης 1.000 εστιατορίων σε 48 χώρες. Ο Βιολιέ είχε γεννηθεί στη Λα Ροσέλ, μια παράκτια πόλη της Δυτικής Γαλλίας από γονείς οινοποιούς. Το 2013, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Σεφ της Χρονιάς» από τον κατάλογο Gault & Millau, μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.

Ο οδηγός Michelin έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη λίστα με τα γαλλικά εστιατόρια που διαθέτουν αστέρια Michelin για το 2016 και ο Βιολιέ, παρότι το δικό του εστιατόριο βρίσκεται στην Ελβετία, σκόπευε να παρευρεθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αναφέρουν τα ελβετικά ΜΜΕ. Τελικά η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του. Οι συνάδελφοί του εξήραν τον χαρακτήρα του, την ευγένειά του αλλά και τη σπάνια καλαισθησία του.

Η Πατρίσια Ζίζα, η οποία έχει εργαστεί με τους πιο διάσημους αρχιμαγείρους του κόσμου, και με τον Βιολιέ, επισημαίνει ότι «καθημερινά οι σεφ βρίσκονται στη σκηνή και πρέπει να παράγουν ένα εξαιρετικό έργο. Νιώθουν μεγάλη πίεση να διατηρήσουν το επίπεδό τους, κάτι που απαιτεί τεράστια προσοχή: από την εξασφάλιση πρώτων υλών άριστης ποιότητας μέχρι τον συντονισμό των ομάδων των συνεργατών. Αυτά επιβάλλουν πολλές θυσίες, ακόμα και στην προσωπική ζωή». Η ίδια πιθανολογεί ότι η μεγάλη επιτυχία του Βιολιέ, σε νεαρή ηλικία, τον βάρυνε, αν και πάντα, ακόμα και υπό πίεση, παρέμενε ψύχραιμος.

«Ηταν ήρεμος και κύριος κάθε κατάστασης. Σίγουρα το να βρίσκεσαι στη πρώτη θέση της “La Liste” δημιουργεί σημαντική πίεση», καταλήγει η Ζίζα, ενώ πολλοί λένε ότι ο αρχιμάγειρος είχε κλονιστεί από τον θάνατο του μέντορά του, του Ελβετού Φιλίπ Ροσά, που πέθανε κάνοντας ποδήλατο τη χρονιά που πέρασε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή