Η Ιταλία αίρει τις επιφυλάξεις της

Η Ιταλία αίρει τις επιφυλάξεις της

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενας από τους βασικούς πυλώνες της γερμανικής πολιτικής για το προσφυγικό, η βοήθεια προς την Τουρκία προκειμένου να συγκρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της, φαίνεται να προχωράει, μετά τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ρέντσι για άρση των ιταλικών αντιρρήσεων. «Στο σημείο αυτό, θα δώσουμε τη συνεισφορά μας στην Τουρκία για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο Ματέο Ρέντσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νιγηρία. Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει να εξαιρεθούν τα κονδύλια προς την Τουρκία από τον υπολογισμό του ελλείμματος, αλλά η Ιταλία ζητάει να εξαιρεθεί το σύνολο των δαπανών της για τους πρόσφυγες, το οποίο είναι πολλαπλάσιο και ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το 2016. Οι συνεισφορές από τους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη βοήθεια στην Τουρκία ανέρχονται στα 427 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία, στα 327,6 εκατ. ευρώ από τη Βρετανία, στα 309,2 εκατ. ευρώ από τη Γαλλία και στα 224,9 εκατ. ευρώ από την Ιταλία. Η συνεισφορά της Κύπρου (2,3 εκατ. ευρώ) δεν θα καταβληθεί στην Τουρκία αλλά στον Λίβανο και στην Ιορδανία, χώρες που επίσης φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Από τη Νιγηρία, ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε στο αίτημα για εξαίρεση του συνόλου των ιταλικών δαπανών, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ότι το θέτει ως όρο για τη βοήθεια προς την Τουρκία. «Το γεγονός ότι τα κονδύλια για τη διάσωση των παιδιών που πηγαίνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα εξαιρούνται από το σύμφωνο σταθερότητας είναι, επιτέλους, ένα θετικό βήμα, αλλά είναι γραφειοκρατική διαστροφή να αντιμετωπίζονται αλλιώς τα παιδιά που φθάνουν στη Σικελία. Σε αυτό το σημείο, θα δώσουμε τη συνεισφορά μας στην Τουρκία». Στο εσωτερικό της Ιταλίας, οι δηλώσεις Ρέντσι προκάλεσαν ερωτήματα, με την αντιπολίτευση να διερωτάται γιατί ο Ρέντσι αναφέρθηκε στην εξαίρεση ως καινούργια είδηση, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι ήταν γνωστή από τον Δεκέμβριο. Ο Ρέντσι συμπλήρωσε ότι η Ιταλία θα προχωρήσει στις δαπάνες που απαιτούνται για να σωθούν ζωές «και αν θέλουν να ανοίξουν εις βάρος μας διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ας ανοίξουν».

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία η συζήτηση αφορά πολύ μεγαλύτερα ποσά, αφού σύμφωνα με μελέτη του οικονομικού ινστιτούτου της Κολωνίας, το γερμανικό κράτος προβλέπεται να δαπανήσει για τους πρόσφυγες 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017. Η γενικότερη αμηχανία της γερμανικής κυβέρνησης εκφράστηκε χθες με δηλώσεις που από τη μία πλευρά προειδοποιούν τους πρόσφυγες ότι η διαμονή τους είναι προσωρινή και θα λήξει όταν σταματήσει ο πόλεμος και από την άλλη πλευρά τούς απειλούν με περικοπές επιδομάτων αν δεν ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Παράλληλα, οι πολιτικοί σχολιαστές ζουν στον αστερισμό του πυροτεχνήματος Πέτρι, της εμπρηστικής δήλωσης της επικεφαλής της AfD, σύμφωνα με την οποία οι συνοριοφύλακες ως ύστατο μέσο θα πρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα. Η αντιπρόεδρος του ανερχόμενου αντιμεταναστευτικού κόμματος, Μπέατριξ φον Στορχ, έγινε ακόμη πιο προκλητική δηλώνοντας ότι αυτό πρέπει να ισχύσει ακόμη και για γυναίκες που κρατούν μικρά παιδιά, για να προχωρήσει μετά σε διορθωτική δήλωση με βάση την οποία τα παιδιά πρέπει να εξαιρούνται γιατί δεν έχουν συναίσθηση, ενώ οι γυναίκες έχουν.

Οι δηλώσεις προξένησαν τον αναμενόμενο αποτροπιασμό και χθες είχαν αποσυρθεί, με την Πέτρι να δηλώνει ότι η «ασφάλεια των συνόρων πρέπει να διαφυλαχθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας και αυστηρά με βάση την αρχή της αναλογικότητας». «Η πρόταση αυτή είναι απάνθρωπη και παράλογη», είπε ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάγερ. «Με τέτοιες προτάσεις, η AfD έδειξε τα πραγματικά της χρώματα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συμπλήρωσε ότι «η AfD πρέπει να απασχολεί την αντιτρομοκρατική αντί να εμφανίζεται στην τηλεόραση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή