Νέα πρόταση Ε.Ε. για συμφωνία με τη Βρετανία

Νέα πρόταση Ε.Ε. για συμφωνία με τη Βρετανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Aν πρόκειται να διασωθεί το όλο και λιγότερο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον για δημοψήφισμα τον Ιούνιο, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία το ταχύτερο. Μετά την αδυναμία εξεύρεσης κοινού εδάφους την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα καταθέσει νέα πρόταση.

Εφόσον οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών καταλήξουν σε κοινό προσχέδιο που θα περιγράφει τη νέα σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., το κείμενο αυτό θα σταλεί στις 27 πρωτεύουσες προκειμένου να εξεταστεί ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι θα διενεργήσει το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. το αργότερο ώς το τέλος του 2017, αλλά θα προτιμούσε να κλείσει το θέμα πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2016.

Στους τέσσερις άξονες της βρετανικής επαναδιαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνονται η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κρατών-μελών που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η εξαίρεση της Βρετανίας από τον στόχο τής όλο και στενότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας και η εξαίρεση υπηκόων Ε.Ε. που εργάζονται στη Βρετανία από τη χορήγηση επιδομάτων που δικαιούνται οι Βρετανοί. Στόχος της κυβέρνησης Κάμερον είναι να επιστρέψει στο Λονδίνο με τρόπαιο το λεγόμενο «φρένο στις παροχές», που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και θα εξαιρεί τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε. που εργάζονται στη Βρετανία από βοηθήματα όπως οι εισοδηματικές ενισχύσεις στους χαμηλόμισθους. Ο πρώτος άξονας της διαπραγμάτευσης, που αφορά τα δικαιώματα των χωρών εκτός ευρώ, έχει προξενήσει την αντίδραση της Γαλλίας. «Για τη Γαλλία, διατάξεις που θα έδιναν σε μη μέλη της Ευρωζώνης το δικαίωμα να μπλοκάρουν αιωνίως ψηφοφορίες της Ευρωζώνης είναι απαράδεκτες», σημείωσαν οι Financial Times, παραθέτοντας τους φόβους της Γαλλίας πως αποκτά «κρυφό δικαίωμα βέτο» το Σίτι του Λονδίνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή