Η τακτική «οφθαλμικής πλύσης» στη CIA

Η τακτική «οφθαλμικής πλύσης» στη CIA

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Θύματα εσκεμμένης παραπληροφόρησης φέρονται να πέφτουν υπάλληλοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, εξαιτίας της διαδεδομένης τακτικής που είναι γνωστή ως «οφθαλμική πλύση». Η τακτική αυτή αφορά τη μετάδοση εκθέσεων και εσωτερικών μνημονίων για επιχειρήσεις και πηγές πληροφοριών στο εξωτερικό που περιέχουν ψευδή στοιχεία.

Βετεράνοι της CIA περιγράφουν την τακτική αυτή ως σπάνιο αλλά σημαντικό μέτρο ασφαλείας, ικανό να προστατεύσει κρίσιμα μυστικά, διοχετεύοντας ψευδείς πληροφορίες σε υπηρεσιακές τηλεπικοινωνίες και χρησιμοποιώντας ξεχωριστά δίκτυα για την ακριβή πληροφόρηση εγκεκριμένων αποδεκτών.

Ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών, όμως, προειδοποιούν ότι η τακτική αυτή εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, καθώς τα μηνύματα «οφθαλμικής πλύσης» δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα ακριβή, και μπορούν έτσι να παραδοθούν στον γενικό επιθεωρητή της CIA, στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ή στους ιστορικούς, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Post.

Επιτροπή της Γερουσίας ανακάλυψε τέτοια κρούσματα ερευνώντας το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA. Σε ένα από αυτά, ανώτατα στελέχη της CIA απέστειλαν τηλεγράφημα στον σταθμό της υπηρεσίας στο Πακιστάν, αναφέροντας ότι η CIA δεν είχε εξασφαλίσει άδεια για πραγματοποίηση επιχείρησης εξόντωσης του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Ζουμπάιντα. Δεύτερη σειρά τηλεγραφημάτων, όμως, που απεστάλη σε στενότερο κύκλο αποδεκτών, τους διέταζε να αγνοήσουν την προηγούμενη εντολή και να προχωρήσουν σε επιχείρηση με στόχο τον Ζουμπάιντα.

Αλλο κρούσμα «οφθαλμικής πλύσης» που εντόπισε η επιτροπή αφορά την απόδοση του θανάτου ανώτατου στελέχους της Αλ Κάιντα σε έξαρση της βίας στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν, την ώρα που ο νεκρός είχε σκοτωθεί από βομβαρδισμό αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους drone.

Ο Φρεντ Χιτς, που υπηρέτησε ως γενικός επιθεωρητής της CIA μεταξύ 1990 και 1998, λέει ότι η εσκεμμένη παραπλάνηση υπαλλήλων της υπηρεσίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους: «Κάποιος που δεν έχει ενημερωθεί σωστά μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, βασισμένος σε ψευδή πληροφόρηση».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ, «η απόκρυψη, συγκάλυψη, αλλοίωση ή ψευδής δήλωση από μέρους κυβερνητικού υπαλλήλου αποτελούν αδίκημα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή