Γερμανικά καταλύματα μόνον για ενηλίκους

Γερμανικά καταλύματα μόνον για ενηλίκους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Γερμανοί που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους ήρεμα και ήσυχα, μακριά από παιδιά που τρέχουν, κλαίνε και στριγγλίζουν, μπορούν πλέον να επιλέξουν ανάμεσα σε ξενοδοχεία που απλώς απαγορεύουν τα μικρά παιδιά.

Ο Τομ Κούντοκ, διευθυντής του ξενοδοχείου Εσπλανάντ στο Μπαντ Σααρόφ, δαπάνησε χρόνια προσπαθώντας να επιλύσει τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ζευγάρια που ήθελαν να ηρεμήσουν και σε οικογένειες με παιδιά. Ομως, πέρυσι αποφάσισε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και απαγόρευσε τη διαμονή σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Αποτέλεσμα: το ξενοδοχείο του, που είναι κτισμένο στις όχθες μιας πανέμορφης λίμνης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, έγινε πιο ήσυχο και περισσότερο τακτικό. Ανάλογα μέτρα έλαβε προ διετίας και ο ιδιοκτήτης του Hotel Parkschloessl στη Βαυαρία, που απαγόρευσε την είσοδο σε παιδιά μικρότερα των 14 ετών. Αρχικά δέχθηκε έντονη κριτική από τον τοπικό Τύπο και είχε ακυρώσεις από οικογένειες. Σήμερα προσελκύει πελάτες από ολόκληρη τη Γερμανία.

Ομολογουμένως οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον θόρυβο και στην τήρηση των κανόνων. Απαγορεύεται να βάλουν πλυντήριο το βράδυ ή να πετάξουν τις κενές φιάλες στην ανακύκλωση την Κυριακή. Τις Κυριακές, άλλωστε, απαγορεύονται η δυνατή μουσική, το πριόνισμα, το κάρφωμα και τα ηλεκτρικά εργαλεία. Και βέβαια η αλήθεια είναι ότι πολλοί Γερμανοί δεν έχουν υπομονή με τα μικρά παιδιά, τα οποία στέλνουν ασυνόδευτα στο σχολείο από μικρή ηλικία. Ακόμα και ο ήχος του παιχνιδιού στις παιδικές χαρές και τους παιδικούς σταθμούς θεωρήθηκε «περιβαλλοντικά επιβλαβής», και το άνοιγμα παιδικών σταθμών σε περιοχές κατοικιών ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο το 2011 και συνέστησε ανεκτικότητα.

Προφανώς, η ζήτηση για ξενοδοχεία που απαγορεύουν τα παιδιά ήταν μεγάλη. Ενδεικτικά, ο όμιλος Thomas Cook προσφέρει 198 καταλύματα μόνο για ενηλίκους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υπάρχει και η σχετική –γερμανική– ιστοσελίδα που περιλαμβάνει περίπου 670 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο. Η Μαγιόρκα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός και ακολουθούν το Μεξικό και η Ελλάδα. Βέβαια, από τα βασικά προβλήματα στις σχέσεις γονέων και λοιπών παραθεριστών είναι ότι οι Γερμανοί γονείς δεν επεμβαίνουν και δεν κάνουν παρατηρήσεις στα παιδιά τους, κάτι που εξοργίζει όποιον αναζητεί στις διακοπές του την ησυχία.

Βέβαια, διακοπές σε ξενοδοχεία όπου δεν επιτρέπονται παιδιά δεν είναι κάτι καινούργιο στο Μεξικό ή στην Καραϊβική, που προσελκύουν τους Αμερικανούς.

Πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι ο αποκλεισμός των παιδιών είναι μια διάκριση. «Αν ένα ξενοδοχείο απαγόρευε την είσοδο στους ηλικιωμένους, θα υπήρχε δημόσια κατακραυγή», επισημαίνει ο Χάινζ Χίλγκερς, πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας του Παιδιού. «Θα υπήρχε μεγαλύτερη κατακραυγή αν είχαν απαγορεύσει τα σκυλιά, απ’ αυτή που δημιουργήθηκε για την απαγόρευση των παιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή