Τα σκοτεινά σημεία της εφόδου

Τα σκοτεινά σημεία της εφόδου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σημαντικά ερωτήματα και «ζώνες αμφιβολίας» συνεχίζουν να καλύπτουν την έφοδο των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας στο «συνωμοτικό διαμέρισμα» (appartement conspiratif, στα ιδιότυπα γαλλικά των παρισινών αρχών) του Σεν Ντενί.

Στη γιάφκα αυτή, ύστερα από μάχη τριών και πλέον ωρών, είχαν βρει τον θάνατο, στις 18 Νοεμβρίου, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η εξαδέλφη του, Χάσνα Αΐτ Μπουλαχσέν, και ο Σακίμπ Ακρούχ, ένας εκ των των ενόπλων που είχαν επιτεθεί εναντίον θαμώνων εστιατορίων στο 11ο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Στις δηλώσεις τους, τα ξημερώματα της 19ης Νοεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάν Καζνέβ, και ο επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης RAID της αστυνομίας είχαν κάνει λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επέμβασης» και για «πυκνά πυρά από μέρους των τρομοκρατών».

Εκθεση της κρατικής ασφάλειας της Γαλλίας (DGSE) και της υποδιεύθυνσης Αντιτρομοκρατικών Υπηρεσιών (SDAT) που έφερε την Κυριακή στο φως η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart δείχνει ότι οι πολιορκημένοι τρομοκράτες πυροβόλησαν μόλις 11 φορές, ενώ οι υπόλοιπες από τις 1.576 σφαίρες που εντοπίσθηκαν από τη σήμανση προήλθαν από τα όπλα των ανδρών της RAID.

Αμφιβολίες εκφράζονται επίσης για τον υπαίτιο του θανάτου του σκύλου Ντιζέλ. Παρά τις τότε δηλώσεις του αρχηγού της RAID, που είχε καταδείξει τους τρεις τρομοκράτες ως δολοφόνους της Ντιζέλ, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία και τον υπόλοιπο κόσμο, η έρευνα της κρατικής ασφάλειας «δείχνει», αντίθετα, τους επιτιθέμενους άνδρες της RAID.

Ο επικεφαλής της ομάδας RAID Ζαν-Μισέλ Φοβέργκ, που αμέσως μετά τη λήξη της ομηρείας είχε πει ότι ο θάνατος της Ντιζέλ οφειλόταν σε πυρά φυσιγγίων Brenneke, απέφυγε σε μετέπειτα δηλώσεις του να επαναλάβει το στοιχείο αυτό, καθώς οι τρομοκράτες διέθεταν μόνο ένα πιστόλι 9 χιλιοστών. Η κυνηγετική καραμπίνα και τα φυσίγγια Brenneke αποτελούν, στο μεταξύ, μόνιμο μέρος του οπλισμού της RAID.

Αλλα σκοτεινά σημεία της μοιραίας επιχείρησης αφορούν την ορθότητα της διαταγής προς τους άνδρες της RAID να ανοίξουν πυρ «κατά ριπάς» προς την κατεύθυνση των τρομοκρατών, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν ενδεχόμενη έφοδο των πολιορκημένων, ζωσμένων με εκρηκτικά.

Παρά τις αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής της RAID, που έκανε τότε λόγο για «πρωτόγνωρες συνθήκες και πρωτοφανή συγκέντρωση πυρών από τους τρομοκράτες», η ανάλυση των μεταλλικών ασπίδων των αστυνομικών και των αλεξίσφαιρων γιλέκων τους έδειξε ότι οι τραυματισμοί μεταξύ των μελών των δυνάμεων της τάξης προήλθαν από «φίλια πυρά», από τα όπλα δηλαδή των συναδέλφων τους, που έβαλλαν αδιάκριτα, πλήττοντας όχι τους τρομοκράτες, αλλά τους άλλους αστυνομικούς. Οι τρεις πολιορκημένοι σκοτώθηκαν εντέλει από έκρηξη που οι ίδιοι προκάλεσαν για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια της αστυνομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή