ΚΟΣΜΟΣ

Συστάθηκε ομάδα κρούσης για τον ιό Ζίκα

an-employee-

Ομάδα άμεσης κρούσης για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα συνέστησε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μία μόλις ημέρα αφού σήμανε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωσή του,εκφράζοντας φόβο ότι η επιδημία μπορεί να εξαπλωθεί σε Ασία και Αφρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΥ έκρινε αναγκαία την άμεση αντίδραση, καθώς δέχθηκε δριμύτατη κριτική για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της επιδημίας Εμπολα στην Αφρική. Ο Αντονι Κοστέλο, παιδίατρος της ΠΟΥ και ειδικός στην μικροκεφαλία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η νεοσύστατη ομάδα κρούσης θα εφαρμόσει τα μαθήματα που πήρε από τη διαχείριση του Εμπολα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την απόλυτη ανάγκη άμεσης κινητοποίησης, αφού τίποτα δεν υποδεικνύει ότι η επιδημία θα περιορισθεί στη Νότια Αμερική. Πιθανότερες νέες εστίες της επιδημίας θεωρούνται η Αφρική, κάποιες χώρες και τοποθεσίες της Νότιας Ευρώπης, όπως, εξάλλου, και η Νότια Ασία.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκε το τέταρτο κρούσμα Ζίκα στην Ισπανία. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μούρθιας ανέφερε ότι ένας μεσήλικας άνδρας, κάτοικος Ισπανίας, που νοσηλεύθηκε στο περιφερειακό νοσοκομείο είχε προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Οσον αφορά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ιού, η φαρμακοβιομηχανία Sanofi Pasteur ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ενισχύσει την έρευνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού Ζίκα.

Η Unicef ζητεί τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της στη Λατινική Αμερική με 9 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιού Ζίκα και να μετριάσει τις συνέπειές του στα βρέφη και στις οικογένειές τους σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Tέλος, η αεροπορική εταιρεία Emirates πρόκειται να αποζημιώσει τους επιβάτες της που έχουν αγοράσει εισιτήρια για χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό. Η προσφορά αφορά εισιτήρια που αγοράστηκαν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου και αφορούν ταξίδια μέχρι τις 30 Απριλίου.