Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες στη Γενεύη

Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες στη Γενεύη

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καταρρεύσουν προτού καλά καλά ξεκινήσουν κινδυνεύουν οι διαβουλεύσεις της Γενεύης για την ειρήνευση στη Συρία, καθώς το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και της ένοπλης αντιπολίτευσης δυσκολεύει τη μεσολαβητική προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ιταλός διπλωμάτης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι «εκ του σύνεγγυς» (έμμεσες) συνομιλίες, κάτι που ωστόσο αμφισβητήθηκε χθες τόσο από τους απεσταλμένους της Δαμασκού όσο και από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Οι τελευταίοι ακύρωσαν την προγραμματισμένη για εχθές συνάντησή τους με τον Ντε Μιστούρα, απαιτώντας να επιτρέψει προηγουμένως το καθεστώς Ασαντ την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες συριακές πόλεις και να απελευθερωθούν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζαφάρι, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη την ακριβή σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης και ότι στους κόλπους της περιλαμβάνονται τρομοκράτες.

Την ατμόσφαιρα των συνομιλιών φορτίζει και η κλιμάκωση των μαχών γύρω από το Χαλέπι, όπου ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χθες άλλα δύο χωριά και απειλεί να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών. Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής δύο ακραίων ισλαμικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης στις συνομιλίες της Γενεύης, σε ένδειξη καλής θέλησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή