Λιγότερους πρόσφυγες στη Γερμανία θέλει ο Γκάμπριελ

Λιγότερους πρόσφυγες στη Γερμανία θέλει ο Γκάμπριελ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε χθες ότι ο αριθμός των αφίξεων στη Γερμανία πρέπει να μειωθεί, αποκαλώντας την προσφυγική κρίση «τεστ αντοχής». Τον Ιανουάριο παρουσιάστηκαν στις γερμανικές υπηρεσίες καταγραφής νεοαφιχθέντων 92.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τριπλάσιοι από τον αντίστοιχο αριθμό του Ιανουαρίου 2015.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προσφύγων και Μετανάστευσης (BAMF) ανακοίνωσε ότι η μεγάλη άνοδος δεν οφείλεται μόνο σε νέες αφίξεις αλλά και στο ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φθάσει στη χώρα το 2015 δεν είχαν καταγραφεί λόγω φόρτου εργασίας.

Στην επιστολή του προς τους σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, ο Γκάμπριελ ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο «γίνεται αποδέκτρια όλο και μεγαλύτερης πίεσης, καθώς δεξιοί λαϊκιστές παίζουν με τους φόβους  των  ανθρώπων.  Γι’ αυτό, κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος, η Ευρώπη πρέπει να επιτύχει μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται στη Γερμανία».

Πλειονότητα παιδιών

Παραμένει όμως άδηλο πώς θα γίνει αυτό, ενώ οι παράμετροι της ανθρωπιστικής κρίσης γίνονται όλο και πιο δραματικές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF, το 36% όσων διακινδυνεύουν το πέρασμα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά είναι παιδιά. Επίσης, για πρώτη φορά, οι γυναίκες και τα παιδιά πλειοψηφούν μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, προσπαθώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ. «Τα παιδιά και οι γυναίκες τώρα αποτελούν σχεδόν το 60%», είπε η εκπρόσωπος της UNICEF Σάρα Κρόου. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όταν 73% των προσφύγων και μεταναστών ήταν ενήλικοι άνδρες, ενώ μόλις ένας στους 10 ήταν κάτω των 18.

«Οι συνέπειες είναι τεράστιες», είπε η συντονίστρια της UNICEF για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, Μαρί Πιερ Πουαριέ. «Σημαίνει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι πνιγμού, ειδικά τώρα τον χειμώνα, καθώς και οι ανάγκες προστασίας στην ξηρά».

Ρεκόρ πνιγμών

Ο Ιανουάριος έκλεισε με 272 πνιγμούς στο Αιγαίο, εκ των οποίων τα 60 θύματα ήταν παιδιά. Συνολικά 330 παιδιά έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο το τελευταίο πεντάμηνο. Την Τρίτη, οι τουρκικές αρχές εντόπισαν τις σορούς δύο ακόμη βρεφών στα παράλια της Σμύρνης, λίγες ημέρες μετά τον πνιγμό 37 ανθρώπων σε άλλο σημείο της ακτής.

Ο συνολικός αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ήταν 62.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους καταγόμενοι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Την Κυριακή, η Europol εκτίμησε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, περίπου 10.000 νεοαφιχθέντες ανήλικοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη, αλλά εν συνεχεία εξαφανίστηκαν, σημειώνοντας ότι τα ασυνόδευτα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πέσουν θύματα πάσης φύσεως εκμετάλλευσης. «Οι μηχανισμοί για την προστασία των παιδιών στην περιοχή έχουν αποτύχει», είπε η Κρόου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή