ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη Αλγερινών για σχεδιασμό επίθεσης στο Βερολίνο

berlin1

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η πολυσύχναστη Αλεξάντερπλατς στο κέντρο του πρώην ανατολικού Βερολίνου ήταν ο στόχος τεσσάρων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που πιθανώς οργάνωναν επίθεση με εκρηκτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, όπου αναφέρεται ότι τα στοιχεία προέκυψαν ύστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε κτίρια του Βερολίνου, της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της κάτω Σαξονίας. Αν και ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών, Μάρτιν Στέλτνερ, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Bild, επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πιθανά σχέδια επίθεσης στο Βερολίνο. Ο γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων της πόλης, Φρανκ Χένκελ, από την πλευρά του τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο κινδύνου για ισλαμιστική επίθεση.

Την Πέμπτη, η γερμανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών υπόπτων αλγερινής καταγωγής, που φέρεται να διατηρούσαν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ορισμένοι εκ των προσαχθέντων ζούσαν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων. Η αστυνομία του Βερολίνου σχολίασε ότι οι τέσσερις Αλγερινοί βρίσκονταν υπό ανάκριση λόγω υποψίας για σχεδιασμό «απειλητικών προς την εθνική ασφάλεια πράξεων». Περίπου 450 αστυνομικοί έλαβαν μέρος στην επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στο Βερολίνο, στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην κάτω Σαξωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Βερολίνου, Στέφαν Ρέντλιχ, δύο εκ των υπόπτων παρίσταναν τους Σύρους πρόσφυγες, προκειμένου να επωφεληθούν από τις πολιτικές ασύλου που παρέχει η Γερμανία. Ο Ρέντλιχ διευκρίνισε ότι δεν εντοπίστηκαν όπλα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας συνέπεσε με την απόσπαση μεγάλου αριθμού μελών των δυνάμεων ασφαλείας στην Κολωνία, ώστε να αποφευχθούν νέα κρούσματα εγκληματικών ενεργειών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εκδηλώσεων για το τοπικό καρναβάλι, που ξεκίνησε χθες. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχαν αναφερθεί πολλές απόπειρες ληστείας και παρενόχλησης γυναικών στην Κολωνία.

Οπως δημοσίευσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γερμανίας DPA, ένας από τους Αλγερινούς βρισκόταν σε επικοινωνία με το ισλαμιστικό κίνημα των Βρυξελλών και είχε ταξιδέψει τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες εβδομάδες στη συνοικία Μολενμπέκ της βελγικής πρωτεύουσας. Οι δύο συλληφθέντες, ένα ανδρόγυνο, που προσήχθησαν για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, κατοικούσαν σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ατερνορν, περίπου ογδόντα χιλιόμετρα από την Κολωνία. Ο δεύτερος Αλγερινός άνδρας συνελήφθη υπό την υποψία πλαστογράφησης των εγγράφων ταυτοποίησής του.

Η αποκάλυψη της πιθανής ανάμειξης των τριών Αλγερινών σε σχέδιο επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους και η παρουσία τους σε κέντρα υποδοχής προσφύγων επιβαρύνουν το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα λόγω των συμβάντων στην Κολωνία στις αρχές του έτους και ιδιαίτερα εξαιτίας της υποδοχής τουλάχιστον 1,1 εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο, που έφτασαν στη χώρα το 2015.