ΚΟΣΜΟΣ

Κονδύλια 582,7 δισ. δολ. ζητεί το Πεντάγωνο

11s1air1-thumb-large

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τετραπλάσιες σε σχέση με πέρυσι θα είναι οι φετινές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με την κυβέρνηση Ομπάμα να επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής στήριξης των Ευρωπαίων νατοϊκών εταίρων της. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ας Κάρτερ, την Τρίτη, το Πεντάγωνο θα ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση προϋπολογισμού ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, αντί των 789 εκατ. δολαρίων που δαπάνησαν πέρυσι οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2016 ανέρχεται στα 582,7 δισ. δολάρια. Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 έχει κάνει το Πεντάγωνο να θεωρεί τη Μόσχα μεγάλη «πρόκληση ασφαλείας». «Το σημερινό αμυντικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 25 χρόνια και απαιτεί νέο τρόπο σκέψης και δράσης. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους συμμάχους μας ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό τους», είπε ο κ. Κάρτερ.

Εκτός από τη Ρωσία, και η Κίνα εντάσσεται στις «προκλήσεις ασφαλείας» της Ουάσιγκτον. «Κλειδί της προσέγγισής μας πρέπει να είναι η ανάσχεση των πλέον προηγμένων ανταγωνιστών μας. Πρέπει να διαθέτουμε την ικανότητα να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη ζημία σε κάποιον προηγμένο εχθρό μας», είπε ο υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους θα διπλασιασθεί, φθάνοντας τα 7,5 δισ. δολάρια. Ο κ. Κάρτερ εξήγησε ότι το αμερικανικό οπλοστάσιο αρχίζει να εμφανίζει ελλείψεις σε «έξυπνες βόμβες» και κατευθυνόμενες με λέιζερ ρουκέτες, που αξιοποιήθηκαν κατά κόρον στο Ιράκ και στη Συρία κατά του Ι.Κ. Ο υπουργός τόνισε ότι το Πεντάγωνο θα δαπανήσει 1,8 δισ. δολάρια για την αναπλήρωση του οπλοστασίου αυτού.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, όμως, θεωρούν ανεπαρκή την ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού, καταγγέλλοντας τη συρρίκνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.