Πλήγμα για Μέρκελ το προσφυγικό

Πλήγμα για Μέρκελ το προσφυγικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το 81% των ερωτηθέντων στο βαρόμετρο της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας θεωρεί ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει το προσφυγικό πρόβλημα υπό έλεγχο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Αυστρίας προτείνει μέτρα όπως η διακοπή ευρωπαϊκής βοήθειας προς όσες χώρες αρνούνται τους επαναπατρισμούς υπηκόων τους.

Στη δημοσκόπηση του καναλιού ARD, ποσοστό 88% πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να περικόπτει τα επιδόματα προσφύγων που δεν ενσωματώνονται στη γερμανική κοινωνία, ενώ ένας στους δύο (53%) δεν έχει αντίρρηση να επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η προσφυγική κρίση έχει μετριάσει αισθητά τον ενθουσιασμό των Γερμανών για τη συμμετοχή στην Ενωμένη Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας είναι προσανατολισμένο στις εξαγωγές, που διευκολύνονται από τα ανοικτά σύνορα.

Εξάλλου, μέρος της συζήτησης στη Γερμανία περιστρέφεται γύρω από τις απελάσεις όσων κρίνεται ότι δεν χρήζουν προστασίας, με τα αντιμεταναστευτικά κόμματα να επικρίνουν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί πολύ τις απελάσεις. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστήριξε ότι υπάρχει πανευρωπαϊκή λύση. «Εμείς στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να εντείνουμε τις πιέσεις, αν θέλουμε να λειτουργήσουν πιο σωστά οι επαναπατρισμοί», είπε ο Κουρτς. «Αυτή τη στιγμή, η Ε.Ε. δίνει κάθε χρόνο 480 εκατ. ευρώ στο Μαρόκο και 414 εκατ. ευρώ στην Τυνησία, αλλά οι χώρες αυτές αρνούνται να πάρουν πίσω τους αιτούντες άσυλο». Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «Ντερ Φράιταγκ», η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει να επιταχύνει τις απελάσεις με ανορθόδοξο τρόπο, καταβάλλοντας 300 ευρώ ανά κεφάλι σε πρεσβείες αφρικανικών χωρών, για να αποδεχθούν την απέλαση υπηκόων άλλων χωρών στο έδαφός τους.

Στο καρναβάλι της Κολωνίας, που ξεκίνησε χθες, πολλά άρματα αναμένεται να έχουν πολιτικά μηνύματα. Μεταξύ αυτών, ένα που θα δείχνει την Αγκελα Μέρκελ ολομόναχη ενώ στο βάθος πνίγονται πρόσφυγες. Φέτος, χιλιάδες στολές στους δρόμους της πόλης δεν θα είναι καρναβαλικές, αλλά στολές αστυνομικών, που θα επιχειρήσουν να τηρήσουν την τάξη σε συνθήκες γενικής μέθης και ευφορίας. Η ενισχυμένη αστυνομική παρουσία έχει στόχο να αποτραπούν σκηνές όπως οι μαζικές κλοπές και οι σεξουαλικές επιθέσεις τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στον σταθμό της πόλης.

Η πόλη Ράινμπεργκερ, 80 χιλιόμετρα από την Κολωνία, ακύρωσε την παρέλαση του καρναβαλιού φοβούμενη την επανάληψη σκηνών της Κολωνίας. «Πρόκειται για θανάσιμο σημάδι», σχολίασε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», καταγγέλλοντας τις τοπικές αρχές ότι στοχοποιούν και δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες. Στην περιοχή υπάρχει καταυλισμός 200 προσφύγων, ενώ προβλέπεται ότι έως την παρέλαση θα έχουν φθάσει άλλοι 300. «Η ακύρωση κάνει όλους τους πρόσφυγες αποδιοπομπαίους τράγους για κάτι που δεν κατόρθωσαν η πόλη και οι διοργανωτές του καρναβαλιού: να προετοιμαστούν εγκαίρως», σημείωσε η εφημερίδα.

Οι υπερβολές γύρω από το θέμα των προσφύγων είχαν αντανάκλαση στις αντιδράσεις τριών εφήβων κοριτσιών στην πόλη Εσλινγκεν, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι έτρεξαν για να ξεφύγουν επειδή τις κυνηγούσαν 300 πρόσφυγες και υπέδειξαν στις Αρχές δύο περαστικούς, τους οποίους και συνέλαβαν. Η εξέταση των μαρτυριών τους έδειξε ότι η ιστορία ήταν αποκύημα της φαντασίας, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και τα κορίτσια διατάχθηκαν να καταβάλουν τα έξοδα της αστυνομικής κινητοποίησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή