Ο πόλεμος του προοδευτισμού

Ο πόλεμος του προοδευτισμού

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξίφη τους επρόκειτο να διασταυρώσουν το χθεσινό βράδυ, για ακόμη μία φορά, οι δύο διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος από το Δημοκρατικό Κόμμα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς. Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ένα, επιπλέον, τηλεοπτικό ντιμπέιτ, που στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, κανείς από τους δύο δεν ήθελε.

Συμφώνησαν, όμως, αμφότεροι στη σχετική πρόταση του MSNBC, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από τις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη. Στόχος και των δύο υποψηφίων φαίνεται ότι είναι να επιδείξει έκαστος μεγαλύτερη προοδευτικότητα από τον αντίπαλό του. Ο αγώνας διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος, στον οποία φαίνεται να είναι φαβορί η Χίλαρι Κλίντον, έλαβε νέα δυναμική την περασμένη εβδομάδα, καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβας ήταν ελάχιστη (49,8% Κλίντον και 49,6% Σάντερς).

Οι δύο υποψήφιοι ήδη άρχισαν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους προσπαθώντας να πείσουν το εκλογικό τους κοινό ποιος είναι πιο πιστός αλλά και περισσότερο ικανός να υλοποιήσει το φιλελεύθερο πρόγραμμά του, κυρίως όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τη γεφύρωση της εισοδηματικής ανισότητας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και πολύ περισσότερα θέματα.

Ο Σάντερς, αξίζει να σημειωθεί, φαίνεται ότι συγκεντρώνει την προτίμηση των ψηφοφόρων στο Νιου Χαμσάιρ. Προσπαθώντας να ενισχύσει τη θέση του, επιτέθηκε λάβρος κατά της Χίλαρι Κλίντον. Την Τετάρτη, ο γερουσιαστής του Βερμόντ δήλωσε ότι τα πεπραγμένα της Κλίντον δεν είναι ιδιαίτερα προοδευτικά, αναφέροντας την ψήφο της υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και το γεγονός ότι έβγαλε 15 εκατομμύρια δολάρια από την Ουόλ Στριτ και υποστήριξε τις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, που κόστισαν θέσεις εργασίας Αμερικανών. «Αυτά δεν είναι προοδευτικά. Δεν μπορεί να είσαι μετριοπαθής και προοδευτικός συγχρόνως».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την άλλη, υποστηρίζει πως διαθέτει την ικανότητα και τη βούληση να εφαρμόσει προοδευτικές αλλαγές. «Οι καλές ιδέες που είναι γραμμένες στο χαρτί είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να έχεις την ικανότητα να τις μετατρέψεις σε πράξη», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι ο Μπέρνι Σάντερς προσπαθεί να ενδυθεί τον προοδευτικό μανδύα για τον οποίο η ίδια εργάστηκε σκληρά. «Είμαι ένα προοδευτικός άνθρωπος και θα είμαι μια προοδευτική πρόεδρος που επιτυγχάνει αποτελέσματα», δήλωσε σε συνάντηση με ψηφοφόρους στο δημαρχείο του Ντέρι στο Νιου Χαμσάιρ. «Και ομολογώ ότι κάπως διασκέδασα που άκουσα σήμερα τον γερουσιαστή Σάντερς να εμφανίζεται ως κριτής τού τι είναι προοδευτικό και τι όχι . Δεν πιστεύω ότι τον βοηθούν αυτού του είδους οι συγκρίσεις, γιατί προφανώς όλοι μοιραζόμαστε πολλές από τις ελπίδες και προσδοκίες για τη χώρα μας».

Ο Σάντερς προτιμά επί του παρόντος να εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που τα έβαλε με «την πιο ισχυρή πολιτική οργάνωση στη χώρα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα απαιτηθεί μια πραγματική «πολιτική επανάσταση» προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως σύστημα περίθαλψης για όλους, ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά και εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας στο σύστημα χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Την ίδια στιγμή, αυτό που φαίνεται ότι ανησυχεί περισσότερο την Κλίντον από τον «πόλεμο του προοδευτισμού», είναι η μεγάλη δημοτικότητα που χαίρει ο αντίπαλός της μεταξύ της νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος, των ψηφοφόρων ηλικίας από 17 έως 29 ετών. Οπως, μάλιστα, δήλωσε στο CNN, «είναι εντυπωσιακή» η δημοτικότητα του Σάντερς στους νέους της Αϊόβας και συνέχισε: «Δέχομαι ότι πρέπει να εργαστώ προκειμένου να μεταδώσω τι πιστεύω, τι κατάφερα και τι θέλω να κάνω για τους νέους ανθρώπους στη χώρα μας».

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες επιτυχίας της Κλίντον θα ενισχυθούν μετά τις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή