Η «φεμινιστική» τάση των υποψηφίων για το χρίσμα

Η «φεμινιστική» τάση των υποψηφίων για το χρίσμα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών έμοιαζε πολλές φορές σαν να διεξαγόταν σε προαύλιο γυμνασίου, με τους ανήλικους μαθητές να ανταλλάσσουν ύβρεις. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να ηγείται στον τομέα αυτό, η διεκδίκηση του χρίσματος διολίσθησε σε διαγωνισμό ανδρισμού, όπου ο κάθε αντίπαλος προσπαθεί να ξεπεράσει τους υπόλοιπους σε αγένεια, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

Καθώς, όμως, η εκστρατεία μετατοπίσθηκε στο Νιου Χαμσάιρ, ο τόνος της αντιπαράθεσης σημείωσε αισθητή μεταβολή: Υποψήφιοι οι οποίοι μέχρι πρότινος ανταγωνίζονταν σε προσβλητικές δηλώσεις επιλέγουν τώρα ηπιότερο ύφος, υπογραμμίζοντας την ανθρώπινη πλευρά, την ευαισθησία και τον σεβασμό που τρέφουν στις γυναίκες και στην οικογένεια.

Η στροφή αυτή δεν είναι τυχαία. Στο Νιου Χαμσάιρ οι γυναίκες, πολλές από αυτές κομματικά ανέντακτες ή προσκείμενες στη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, έχουν αναδειχθεί στη σημαντικότερη μερίδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενόψει των προκριματικών εκλογών της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό αναποφάσιστων γυναικών στο Νιου Χαμσάιρ είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, ενώ οι ερωτηθείσες γυναίκες έχουν εκφράσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά την απέχθειά τους στις προσβλητικές και σεξιστικές δηλώσεις του Τραμπ.

Η ουσιαστική απουσία των γυναικών στην προεκλογική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών (μόνο μία γυναίκα, η Κάρλι Φιορίνα, διεκδικεί το χρίσμα) έχει οδηγήσει τους διεκδικητές να στρατολογήσουν γυναίκες πολιτικούς συμμάχους ή ακόμη και μέλη των οικογενειών τους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τη γυναικεία ψήφο.

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, ανακοίνωσε ότι η μητέρα του, Μπάρμπαρα, θα εμφανιζόταν στο πλευρό του σε χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση. Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισιτς, μίλησε με τη δεύτερη τη τάξει στην τοπική κυβέρνηση του Οχάιο, Μέρι Τέιλορ, στο πλευρό του, ενώ ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Μέρι-Πατ, και από την πρόεδρο της εταιρείας Hewlett-Packard, Μεγκ Ουίτμαν, στις εμφανίσεις του.

Η νέα «φεμινιστική» τάση των υποψηφίων εκδηλώνεται και στις τηλεοπτικές τους διαφημίσεις. Σε μία από αυτές, ο Τζεμπ Μπους δηλώνει ότι «δεν μοιάζει κανείς ισχυρός αν προσβάλει γυναίκες», προβάλλοντας εικόνα της δημοσιογράφου του Fox, Μέγκιν Κέλι, να λέει ότι ο Τραμπ «έχει πρόβλημα με τις γυναίκες». Επιτροπή πολιτικής δράσης (super PAC) που συγκεντρώνει κεφάλαια υπέρ του Τζον Κέισιτς δημοσίευσε διαφήμιση, στην οποία επιτίθεται στον γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, για την άρνησή του να υπογράψει νόμο ποινικοποίησης της βίας κατά των γυναικών.

Παρά το ιδιότυπο ξέσπασμα ευγενείας προς τις γυναίκες από μέρους των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων όμως, οι αγενείς και σεξιστικές επιθέσεις με στόχο τη Χίλαρι Κλίντον δεν έχουν σταματήσει. Την Τετάρτη, ο Κρις Κρίστι είπε ότι, αν βρισκόταν σε ντιμπέιτ με αντίπαλό του τη Χίλαρι Κλίντον, θα «την χτυπούσε στον πισινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή