ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα

volcanolightning_rietze_big

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα που βρίσκεται στη Νότια Ιαπωνία και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από πυρηνικό εργοστάσιο, εξερράγη το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Σεντάι, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία Kyushu Electric Power και βρίσκεται στο ίδιο νησί, επανέλαβε τη λειτουργία του πέρυσι. Είχε κλείσει, όπως και όλα τα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια, έπειτα από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 που προκάλεσε την τήξη αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, βόρεια του Τόκιο.

To ηφαίστειο βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό από το 2015 και έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτό. Αποτελεί μέρος του εθνικού πάρκου Κιρισίμα-Γιάκου και οι ροές λάβας του είναι τουριστικό αξιοθέατο.

To Σακουρατζίμα διατηρεί έντονη δράση, καθώς συνηθίζει να εκρήγνυται. Στις 18 Αυγούστου 2013, τις 16:31, στην 500η έκρηξη του έτους, το ηφαίστειο εξερράγη στον κρατήρα Σόβα και παρήγαγε την ψηλότερη εκρηκτική στήλη από το 1955, φτάνοντας σε ύψος 5.000 μέτρων προκαλώντας συσκότιση και σημαντική πτώση τέφρας στο κεντρικό τμήμα της Καγκοσίμα.