ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μείωση της ανεργίας κάτω από 5% για πρώτη φορά μετά το 2008

barack-obama-thumb-large

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα τη νέα μείωση της ανεργίας που τον Ιανουάριο έπεσε στο 4,9% –το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 8 χρόνια– παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι η γενική κατεύθυνση της αμερικανικής οικονομίας προκαλεί ακόμη "ανησυχίες".

"Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό ανεργία πέφτει κάτω από το 5% εδώ και σχεδόν 8 χρόνια", είπε ο Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι το 2009 το ποσοστό ανεργίας ήταν διπλάσιο, φτάνοντας το 10%.

"Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που πετύχαμε, ανακάμπτουμε από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για στοιχεία που ενοχλούν τους υποψήφιους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου οι οποίοι κάνουν προεκλογική εκστρατεία βασιζόμενοι στην "απόγνωση".

"Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η πρόοδος αυτή αρχίζει επιτέλους να μεταφράζεται σε αύξηση των μισθών", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο οι μισθοί αυξάνονται "με τον γρηγορότερο ρυθμό" από την εποχή της κρίσης.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση της χώρας. "Αν δείτε ορισμένες μελέτες, οι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι για την κατάστασή τους, για τα οικονομικά τους, όμως έχουν αμφιβολίες για το μέλλον" είπε, αποδίδοντας το γεγονός αυτό εν μέρει στην "κληρονομιά" που άφησαν οι "καταστροφικές επιπτώσεις" της κρίσης του 2007/8.