ΚΟΣΜΟΣ

Στην Πολωνία για διαβουλεύσεις ο Ντ. Κάμερον

06s1kameron

Με πρώτο σταθμό τη Βαρσοβία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε χθες τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Ε.Ε. στις 18-19 Φεβρουαρίου, από την οποία ενδέχεται να κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ενωση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να πείσει την πολωνική ηγεσία να αποδεχθεί το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ο Πολωνός πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ και έχει στόχο να αποτρέψει το επαπειλούμενο Brexit. Μεταξύ άλλων, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει δυνατότητα περιορισμού, για τέσσερα χρόνια, των κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλει το βρετανικό κράτος σε μετανάστες από άλλες χώρες της Ε.Ε. Ενα ζήτημα ιδιαίτερα ακανθώδες για τη Βαρσοβία, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο Πολωνοί πολίτες εργάζονται στη Βρετανία.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Times μία ημέρα προτού υποδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται ευτυχής» με τις προτάσεις Τουσκ. Η κ. Σίντλο εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτική κατά τη χθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τη χώρα της η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Εξέφρασε μάλιστα τη συμφωνία της με σειρά βρετανικών θέσεων αναφορικά με την περιστολή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, την απόδοση μεγαλύτερων εξουσιών στα εθνικά κοινοβούλια και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν» και να υπενθυμίσει ότι οι Πολωνοί που εργάζονται στη Βρετανία «συμβάλλουν στην αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ και πρέπει να απολαμβάνουν των ίδιων ευκαιριών με τους Βρετανούς».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος με το σχέδιο Τουσκ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του κέρδισε πάρα πολλά αναφορικά με τα δικαιώματα των υπηκόων της στη Βρετανία.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επιμένουν, ωστόσο, ότι ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης είναι ικανοποιημένος με τον προτεινόμενο συμβιβασμό. Η «ομάδα του Βίζενγκραντ» -Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία- απορρίπτει οποιαδήποτε διάκριση σε βάρος των πολιτών της, ενώ η Ισπανία δυσφορεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας σκληρότερη στάση έναντι της Βρετανίας. Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαφωνεί να έχει η Βρετανία λόγο για τις υποθέσεις της Ευρωζώνης, στην οποία δεν μετέχει.

Δημοσκόπηση του YouGov που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα φέρει το «όχι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. να προηγείται του «ναι» κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες.