Ξανά στην Αγκυρα η Μέρκελ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεύτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε διάστημα ενός μηνός θα έχει την επόμενη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν τρόποι «να ελαττωθεί η παράνομη μετανάστευση και να αντικατασταθεί με νόμιμη μετανάστευση».

Ο Ζάιμπερτ εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του Βερολίνου για την ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών στα τουρκικά παράλια. Τον Νοέμβριο, η Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Στις 22 Ιανουαρίου, Μέρκελ και Νταβούτογλου είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο και είχαν δεσμευθεί να κάνουν «τα πάντα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων». Παρόλα αυτά, 2.000 ώς 3.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται λόγω της προσδοκίας ότι η ροή θα αυξηθεί την άνοιξη.

Ως την Τετάρτη, παρέμενε ανοικτό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πώς ακριβώς θα μοιραστεί το βάρος της χρηματοδότησης των 3 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Την Τετάρτη έκλεισε η σχετική συμφωνία, με τη Γερμανία να προσφέρει τη μεγαλύτερη συνεισφορά (427 εκατομμύρια ευρώ), τη Βρετανία να προσφέρει 327 εκατομμύρια ευρώ και τη Γαλλία 309 εκατομμύρια.

Πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Γερμανία το 2015, καθώς η χώρα υποδέχθηκε ανθρώπους όχι μόνο από τη Συρία και την Αφρική, αλλά και από τα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδικοί νόμοι κατέστησαν σαφές ότι Σέρβοι, Κοσοβάροι, Βόσνιοι και Μαυροβούνιοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία, καθώς οι χώρες τους θεωρούνται ασφαλείς.

Στατιστικές

Στις στατιστικές για τις χορηγήσεις ασύλου το 2015, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γερμανική υπηρεσία ασύλου και μετανάστευσης (BAMF), είναι εμφανές ότι οι χορηγήσεις υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις αφίξεις. Συνολικά, πέρυσι εκδόθηκαν αποφάσεις για 280.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για 370.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Παράλληλα, η εκτίμηση της υπηρεσίας είναι ότι στη χώρα υπάρχουν άλλοι 300.000 πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί. «Υποθέτουμε ότι ο αριθμός είναι αυτός» είπε ο επικεφαλής της BAMF, Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε. «Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποδεκτή» είπε ο Βάιζε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel. «Είναι κακό και απαράδεκτο για τους ανθρώπους να περιμένουν τόσο πολύ, είναι κακό και για την ενσωμάτωσή τους αλλά και για την αγορά εργασίας».

Η υπηρεσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση με συνεχείς ενισχύσεις, που έχουν ανεβάσει τον αριθμό των υπαλλήλων στον κρίσιμο τομέα των χορηγήσεων ασύλου από τους 360 στις αρχές του 2015 στους 1.000 τώρα, με προοπτική να γίνουν 1.700 ώς τα τέλη Μαρτίου. Μετά τις έντονες επικρίσεις, στο εξής οι υπάλληλοι της BAMF θα εργάζονται και τα Σάββατα, λαμβάνοντας τις ανάλογες υπερωριακές αμοιβές.

Στους ώμους της υπηρεσίας μεταφέρεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση να βάλει τάξη σε ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνατότητές της. Η Μέρκελ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις να θέσει ανώτατο όριο αφίξεων για το 2016 και έχει απαντήσει υποσχόμενη «απτές μειώσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή