«Η Ευρώπη τελικά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε»

«Η Ευρώπη τελικά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε βράδυ ο Μοχάμεντ αλ Τζαμπίρι γυρνούσε στο κρεβάτι του στον προσφυγικό καταυλισμό της Φινλανδίας, συγκρίνοντας τη ζωή στην Ευρώπη με αυτήν στη Βαγδάτη. Επειτα από πολλές άγρυπνες νύχτες, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του. «Στο Ιράκ μπορώ να βρω ένα κορίτσι να παντρευτώ. Και η μητέρα μου είναι εκεί» σκέφτηκε ο 23χρονος. Υπήρχαν και μικρά πράγματα που τον ώθησαν να επιστρέψει, όπως τα πανάκριβα τσιγάρα και ο καιρός, που είναι πιο κρύος. «Στην Ευρώπη ήμουν απομονωμένος. Η ζωή δεν ήταν αυτό που περιμέναμε», προσθέτει. Πέρυσι, ενθαρρυμένοι από τις πληροφορίες για εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, χιλιάδες Ιρακινοί προστέθηκαν στους Σύρους, Αφρικανούς και Αφγανούς και δημιούργησαν το μεγάλο προσφυγικό κύμα προς τη Γηραιά ήπειρο. Τώρα, χιλιάδες Ιρακινοί επιστρέφουν. Πολλοί εξηγούν ότι έφτασαν στην Ευρώπη με μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ταχεία επιτυχία. Αλλοι λένε ότι η θερμή υποδοχή που είχαν από τους Ευρωπαίους το περασμένο καλοκαίρι αντικαταστάθηκε από καχυποψία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο από το Ισλαμικό Κράτος.

Πολλοί Ιρακινοί έμειναν φυσικά στην Ευρώπη, ειδικά οι εκτοπισμένοι από εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS ή ISIL. Και άλλοι εξακολουθούν να ρισκάρουν τα πάντα για να διασχίσουν τη θάλασσα και να φτάσουν εκεί. Την περασμένη εβδομάδα οι σοροί πέντε Ιρακινών, που πνίγηκαν στο Αιγαίο, επέστρεψαν στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Εκείνοι που γυρίζουν εκπροσωπούν μόνο ένα κομμάτι των μεταναστών: αυτών που εγκατέλειψαν τη Βαγδάτη για οικονομικούς λόγους ή από περιέργεια μετά τα δημοσιεύματα για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν χαρούμενοι στις όχθες της Ευρώπης. «Εκλαιγα την πρώτη μέρα που έφτασα στη Φινλανδία. Εκλαιγα από χαρά» θυμάται ο Τζαμπίρι. Καθώς οι μέρες έγιναν μήνες, συνειδητοποίησε ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρις ότου αποκτήσει μια δουλειά ή ένα δικό του σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή