ΚΟΣΜΟΣ

Υποψήφιος – έκπληξη ο Μάρκο Ρούμπιο

ru

Ισως το σημαντικότερο συμπέρασμα από τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα ήταν ότι το κατεστημένο του κόμματος επιτέλους απέκτησε υποψήφιο. Ενώ τα ονόματα στα οποία είχαν αρχικά επενδύσει οι Ρεπουμπλικανοί (Τζεμπ Μπους, Κρις Κρίστι) απογοήτευσαν τους επιτελείς, ένας νεαρός γερουσιαστής από τη Φλόριντα αναδείχθηκε στον κυριότερο αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ και του Τεντ Κρουζ.

Πρόκειται για τον τρίτο επικρατέστερο στην Αϊόβα, τον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος πλέον θεωρείται από τις εταιρείες στοιχημάτων ο πιθανότερος αποδέκτης του ρεπουμπλικανικού χρίσματος. Επί εβδομάδες, οι εταιρείες χαρακτήριζαν πιθανότερο τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι ο Ρούμπιο δεν εκφωνεί φιλιππικούς εναντίον του κατεστημένου, όπως ο Τραμπ και ο Κρουζ, είναι ο μόνος από τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις ως ικανός να συνδεθεί με τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Στο πεδίο των Δημοκρατικών, οι δημοσκοπήσεις αναγνωρίζουν το χάρισμα αυτό στον Σάντερς αλλά όχι στην Κλίντον. «Ο Σάντερς δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, πρέπει να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σουηδίας», λέει ο Ρούμπιο. Το γεγονός ότι η σκανδιναβική χώρα δεν έχει πρόεδρο αλλά βασιλιά δεν έχει ενοχλήσει τους υποστηρικτές του Ρούμπιο, ούτε φαίνεται να έχουν καμία επίδραση οι επισημάνσεις του Κρις Κρίστι ότι ο 44χρονος Ρούμπιο δεν έχει την πείρα που απαιτείται για να αντιπαρατεθεί με τη Χίλαρι Κλίντον.

Αν επιβεβαιωθούν στις κάλπες την Τρίτη οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρούμπιο είναι δεύτερος στο Νιου Χαμσάιρ μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, τότε θα «ξεκλειδώσουν» οι δωρεές των δισεκατομμυριούχων υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι μέχρι στιγμής τηρούν επιφυλακτική στάση. Ο βασικός κορμός των Ρεπουμπλικανών δεν θεωρεί ούτε τον Τραμπ, με τις άγαρμπες τοποθετήσεις, ούτε τον Κρουζ, με τις ακραίες ευαγγελικές θέσεις, ικανούς να κερδίσουν προεδρικές εκλογές, γι’ αυτό και θα αγκαλιάσει αμέσως οποιονδήποτε υποψήφιο φανεί ικανός να τους φθάσει στην κούρσα για το χρίσμα.