Γαλλία: Πρώην υπουργός δικάζεται για φοροδιαφυγή

Γαλλία: Πρώην υπουργός δικάζεται για φοροδιαφυγή

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, που είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία της Γαλλίας εναντίον των φοροφυγάδων, δικάζεται σήμερα, τρία χρόνια αφότου υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι διατηρούσε κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ, 63 ετών, πλαστικός χειρουργός στο επάγγελμα ο οποίος διορίσθηκε υπουργός Προϋπολογισμού το 2012, όταν ανέλαβε την εξουσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατηγορείται για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος και, αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως επτά ετών.

Ο Καϊζάκ έφθασε ανέκφραστος στο δικαστήριο για τη δίκη του, προσπαθώντας να ανοίξει δρόμο ανάμεσα σε ορδές δημοσιογράφων.

Η πτώση του Καϊζάκ ήταν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του Ολάντ που βρισκόταν στον πρώτο χρόνο της, πολύ περισσότερο που τον Δεκέμβριο του 2012 ο τότε υπουργός είχε εγερθεί στο κοινοβούλιο για να δηλώσει: "Δεν έχω και ουδέποτε είχα τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε τώρα ούτε πριν".

Ο Καϊζάκ, ο οποίος είχε παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτάσεις για την καταστολή της φοροδιαφυγής τον Δεκέμβριο του 2013, παραιτήθηκε τρεις μήνες αργότερα και παραδέχθηκε πως είχε πράγματι τοποθετήσει 600.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Δικαστικοί ερευνητές ξέθαψαν αργότερα έναν λογαριασμό που είχε ανοίξει στην ελβετική τράπεζα UBS στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο οποίος μεταφέρθηκε αργότερα στη Σιγκαπούρη με την κωδική ονομασία "Birdie".

Κατά την έναρξη της δίκης, οι συνήγοροι του Καϊζάκ είπαν ότι θα ζητήσουν να αναβληθεί η δίκη επειδή εκκρεμεί μια απόφαση πάνω σε νομικά ζητήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή