ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα κακοκαιρίας στη ΒΔ Ευρώπη

europe1

Θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν χθες τη βορειοδυτική Ευρώπη προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις κυκλοφοριακό χάος, κλείσιμο δρόμων, αλλά και διακοπή των σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στη νότια Αγγλία. Την ίδια στιγμή, στη Βρετάνη της Γαλλίας εκδόθηκε προειδοποίηση για πολύ μεγάλα κύματα. Δυνατοί άνεμοι και εντονότατη βροχόπτωση συνέθεταν χθες το σκηνικό του καιρού σε νότια Αγγλία και Ουαλλία, ενώ κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 50 περιοχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα προστασίας αφού η βροχή αναμενόταν να ξεπεράσει τα 40 χιλιοστά. Οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα που θα φτάσει τα 96 – 112 χλμ./ώρα, κυρίως στο Ντέβον και στην Κορνουόλη, αλλά και στο Λονδίνο.

Χωρίς ηλεκτροδότηση

Ηδη πέντε χιλιάδες σπιτικά σε νοτιοδυτική και κεντρική Αγγλία και Ουαλλία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή Φινιστέρ της Βρετάνης. Πάντως, μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα δεν υπήρχαν πληροφορίες για ζημιές και οι πυροσβέστες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κόψουν τα ξεριζωμένα δέντρα προκειμένου να αποκατασταθούν η κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι άνεμοι αναμενόταν να υποχωρήσουν σταδιακά από χθες το απόγευμα.

Στη Γερμανία, ο πολύ κακός καιρός εξανάγκασε τους διοργανωτές των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε Ντίσελντορφ και Μάιντς να ακυρώσουν τις «παρελάσεις για τη Δευτέρα των Ρόδων». Η χαρούμενη εκδήλωση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων, που προσέρχονται μασκαρεμένοι για να χειροκροτήσουν τα στολισμένα άρματα που συνήθως σατιρίζουν την επικαιρότητα και την πολιτική. Η «Δευτέρα των Ρόδων» σηματοδοτεί την αποκορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Ρηνανία.

Μερική ακύρωση των εκδηλώσεων λόγω καιρού έγινε και στην Κολωνία, όπου οι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους παρά την πρόσκαιρη βροχόπτωση.

Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η κατάσταση λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών στην Αφρική. Οπως προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, περισσότερα από 58 χιλιάδες παιδιά πρόκειται να πεθάνουν από ασιτία στη Σομαλία εφόσον δεν τους παρασχεθεί αμέσως βοήθεια. Στην περιοχή επικρατεί τρομερή ξηρασία τα τελευταία χρόνια, ενώ τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 ετών προσπαθεί να αντιμετωπίσει και η γειτονική Αιθιοπία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, ενώ ο αριθμός αυτών που χρειάζονται άμεση βοήθεια ενδέχεται να διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκαλείται από τη θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό και ευθύνεται για τις καταρρακτώδεις βροχές που καταγράφονται σε κάποια σημεία της Γης και την ξηρασία σε άλλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πυροδότησε δραματική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε σε πολύ μεγάλα τμήματα της Αφρικής.