«Πανευτυχής» ο Πάπας ενόψει της συνάντησης με Κύριλλο

«Πανευτυχής» ο Πάπας ενόψει της συνάντησης με Κύριλλο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. «Είμαι πανευτυχής», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην εφημερίδα Corriere della Sera, ενόψει της συνάντησής του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στην Κούβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12 /2. «Αφησα τα πράγματα να εξελιχθούν. Εγώ είπα μόνον ότι ήθελα να συναντήσω και να αγκαλιάσω και πάλι τους ορθόδοξους αδελφούς μου. Μόνον αυτό. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό ικανών επισκόπων. Από την πλευρά των ορθοδόξων ασχολήθηκε με αυτές ο Ιλαρίωνας, ο οποίος, εκτός από ικανός, είναι και καλλιτέχνης, μουσικός. Τα ετοίμασαν όλα οι επίσκοποι», δηλώνει ο Ποντίφικας.

Ο Πάπας προσθέτει ότι «η Ρωσία μπορεί να προσφέρει πολλά» και επανέρχεται σε προηγούμενες δηλώσεις του περί «Γ΄ Παγκοσμίου, ο οποίος εξελίσσεται τμηματικά». «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος. Πώς γίνονται οι πόλεμοι; Επιδρούν πάνω στην οικονομία, με τη διακίνηση των όπλων και υπονομεύουν τον κοινό μας οίκο, που είναι η φύση», λέει ο Φραγκίσκος. Αναφέρεται και στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και στον αραβικό κόσμο, τονίζοντας: «Σε ό,τι αφορά την Αραβική Ανοιξη και το Ιράκ, μπορούσε να καταλάβει έγκαιρα κανείς τι θα συνέβαινε. Και υπήρξε εν μέρει μια σύγκλιση των αναλύσεων που είχαν κάνει η Αγία Εδρα και η Ρωσία. Μια μερική σύγκλιση, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε, διότι η Ρωσία έχει τα συμφέροντά της». Σχετικά με τα συνεχή κύματα μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, δηλώνει ότι «είναι μια πρόκληση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με έξυπνο τρόπο, διότι πίσω της υπάρχει το φοβερό και τεράστιο πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας τονίζεται ότι «κατά τις συναντήσεις με τους συνομιλητές του, στον ξενώνα της Σάντα Μάρτα στο Βατικανό, o Φραγκίσκος επιμένει ότι «η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Πρέπει και μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Αν δεν είναι σε θέση να βοηθήσει οικονομικά τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, πρέπει να θέσει στον εαυτό της το θέμα του πώς να αντιμετωπισθεί αυτή η μεγάλη πρόκληση, η οποία είναι πρώτα από όλα ανθρωπιστική, αλλά όχι μόνο. Εσπασε ένα παιδαγωγικό σύστημα: εκείνο που μετέδιδε τις αξίες από τους παππούδες στα εγγόνια, από τους γονείς στα παιδιά. Πρέπει, λοιπόν, να τεθεί το θέμα της ανοικοδόμησής του».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή