Ενα μήνα για τις διαπραγματεύσεις ζητεί ο Σάντσες

Ενα μήνα για τις διαπραγματεύσεις ζητεί ο Σάντσες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο αποδέκτης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στο θολό μετεκλογικό σκηνικό της Ισπανίας, Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσες, δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα προκειμένου να παρουσιάσει πρόταση κυβερνητικού σχήματος. Λόγω του κατακερματισμού της ψήφου στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, ο Σάντσες χρειάζεται τη συνεργασία τουλάχιστον τριών ακόμη κομμάτων, εγχείρημα που ισοδυναμεί με βάδισμα σε τεντωμένο σκοινί.

Στις αρχικές φάσεις της διαπραγμάτευσης, οι Σοσιαλιστές αρκέστηκαν στο να ανακοινώσουν τους έξι θεμελιώδεις προγραμματικούς άξονες επί των οποίων θα επιζητήσουν συμφωνία. Ο πρώτος είναι η «δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», στην οποία περιλαμβάνεται η προεκλογική υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων για μείωση των ελλειμμάτων. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση για «λογιστικό έλεγχο» όχι του δημοσίου χρέους αλλά των δημοσίων δαπανών, με στόχο να αποφευχθούν οι «υπερβολικές δαπάνες, να οριστούν τομείς προτεραιότητας και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα».

Με το βλέμμα σε μια πιθανή συμφωνία με το αριστερό Podemos, οι Σοσιαλιστές ζητούν να καθιερωθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 οικογένειες χωρίς έσοδα, με προβλεπόμενη δαπάνη 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, με το βλέμμα σε μια πιθανή συμφωνία με τους φιλελεύθερους Ciudadanos, οι Σοσιαλιστές ζητούν να υπάρξουν τρεις μόνον πιθανές κατηγορίες εργασιακών σχέσεων, θέσεις αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου και μαθητείας. Οπως σημειώνει η εφημερίδα Diario, οι Ciudadanos υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός μόνον τύπου συμβολαίου, αλλά θα μπορούσαν να συμβιβαστούν και με τρία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών με τα δύο νέα κόμματα είναι προ των πυλών, αφού το Podemos εξακολουθεί να ασκεί βέτο στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Ciudadanos.

Δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι το πιο δημοφιλές κυβερνητικό σχήμα είναι η σύμπραξη Σοσιαλιστών-Ciudadanos (ποσοστό έγκρισης 51%), ενώ όλα τα άλλα σχήματα εισπράττουν λιγότερο από 50%. Αν τα ευρήματα αυτά ισχύουν, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σύμφωνα με τους οποίους η βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ανοικτή στη συγκυβέρνηση με το Podemos, αλλά η συμφωνία εμποδίζεται από τους βαρόνους του κόμματος. Οι υπόλοιποι πέντε κυβερνητικοί άξονες των Σοσιαλιστών είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας με στόχο τον υποδιπλασιασμό της ανεργίας εντός τετραετίας, η μείωση της ανισότητας με την υλοποίηση σχεδίου έκτακτης κοινωνικής ανάγκης, η υπόσχεση για ένα νέο σύμφωνο για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, η ενίσχυση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και η δρομολόγηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή