Δριμύ «κατηγορώ» Μπιλ Κλίντον κατά Μπέρνι Σάντερς

Δριμύ «κατηγορώ» Μπιλ Κλίντον κατά Μπέρνι Σάντερς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, Μπέρνι Σάντερς, εξαπέλυσε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατηγορώντας τον ίδιο και τους οπαδούς του για ανοίκειες σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της συζύγου του, Χίλαρι Κλίντον. Ο Μπιλ Κλίντον, μιλώντας σε γυμνάσιο του Νιου Χαμσάιρ, παρουσίασε τον αντίπαλο της συζύγου του ως ανέντιμο και υποκριτή, ενώ παρομοίασε την κλοπή των εκλογικών καταλόγων της Χίλαρι από μέλη του γραφείου του με την κλοπή αυτοκινήτου που έχει το κλειδί στη μηχανή.

Η ομιλία του Μπιλ Κλίντον διάρκεσε 50 λεπτά και όσο περνούσε η ώρα μετουσιωνόταν σε μια ανελέητη επίθεση εναντίον του Μπέρνι Σάντερς και των οπαδών του. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σάντερς τα καταφέρνει καλά στο Νιου Χαμσάιρ. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές, η σκληρή επίθεση του Μπιλ Κλίντον αντικατοπτρίζει την άσχημη θέση στην οποία βρίσκεται το ζεύγος Κλίντον, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις προκριματικές εκλογές σε μία πολιτεία που, αν και στο παρελθόν τούς αντάμειψε με την εμπιστοσύνη της, αυτήν τη φορά δεν μοιάζει πρόθυμη να πράξει. Εξίσου επιθετικός εμφανίστηκε ο Μπιλ Κλίντον και έναντι των οπαδών του Μπέρνι Σαντέρς, οι οποίοι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χρησιμοποιούν «μισογυνικούς χαρακτηρισμούς» εναντίον της Χίλαρι.

Απαντώντας στον Μπιλ Κλίντον, ο σύμβουλος του Μπέρνι Σάντερς, Ταντ Ντιβάιν, τόνισε ότι είναι «απογοητευτικό το ότι ο πρόεδρος Κλίντον αποφάσισε να εξαπολύσει αυτές τις επιθέσεις», προσθέτοντας ότι ο Σάντερς θα εξακολουθήσει να εστιάζει το ενδιαφέρον του στο μήνυμά του για την οικονομία, την αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και την εισοδηματική ανισότητα. Ομως, εκτός από το πολιτικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι με την ψήφο τους, όπως φαίνεται η προεκλογική εκστρατεία έχει γεννήσει σε εκατομμύρια γυναίκες ένα ακόμη δίλημμα: κατά πόσον, δηλαδή, θα πρέπει όλες να συστρατευτούν στο πλευρό μιας γυναίκας που ίσως καταφέρει να γίνει η πρώτη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, καθώς ο Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα στις νεαρές γυναίκες, η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον μοιάζει να έχει εξελιχθεί και σε σύγκρουση των γενεών. Δύο σύμβολα για το αμερικανικό φεμινιστικό κίνημα, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, και η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Γκλόρια Στάινεμ κάλεσαν τις νεαρές Αμερικανίδες που μέχρι πρότινος στήριζαν τον Σάντερς, να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον. Η Ολμπράιτ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «υπάρχει ένα ξεχωριστό μέρος στην κόλαση για τις γυναίκες που δεν βοηθούν τις γυναίκες», ενώ η Στάινεμ, σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος, σε τηλεοπτική της συνέντευξη τόνισε πως οι νεαρές γυναίκες που υποστηρίζουν τον Μπέρνι Σάντερς το πράττουν για να συναντήσουν νέους άνδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή