ΗΠΑ: Ανοιξαν οι κάλπες στο Νιού Χαμσάιρ

ΗΠΑ: Ανοιξαν οι κάλπες στο Νιού Χαμσάιρ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από μια μακρά προεκλογική εκστρατεία η μικρή αμερικανική Πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ είναι η δεύτερη, μετά Αϊόβα, που καλείται την Πέμπτη να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα, με επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις τον ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ και τον δημοκρατικό Μπέρνι Σάντερς.

Συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 882.959 ψηφοφόροι: 231.376 είναι εγγεγραμμένοι ως δημοκρατικοί και θα ψηφίσουν στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς• 262.111 είναι εγγεγραμμένοι ως ρεπουμπλικάνοι και θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για το χρίσμα, μεταξύ των οποίων οι Ντόναλντ Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο και Τζεμπ Μπους ενώ 389.472 ψηφοφόροι, δηλαδή το 44%, δεν συνδέονται με κανένα κόμμα.

Τα κύρια εκλογικά τμήματα του Νιού Χαμσάιρ άνοιξαν στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) και τα περισσότερα θα κλείσουν στις 19:00 (02:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι της Πολιτείας του γρανίτη, συνηθίζουν να μην αποφασίζουν παρά την τελευταία στιγμή, διαψεύδοντας πολλές φορές τις δημοσκοπήσεις, και υποχρεώνουν τους υποψηφίους να συνεχίζουν την προεκλογική εκστρατεία μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 35 προεκλογικές συγκεντρώσεις και συναντήσεις.

Οι αρχές αναμένουν συμμετοχή ρεκόρ, παρά τις χιονοπτώσεις.

Περισσότεροι από 9.000 νέοι ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί από το τέλος Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι.

Οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Σάντερς να προηγείται με 12 έως 26 προσοστιαίες μονάδες.

Στην πλευρά των ρεπουμπλικάνων, ο δισεκατομμυριούχος των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ, με τις επιθετικές και απαξιωτικές δηλώσεις, βρίσκεται επικεφαλής και στις 75 δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μάιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή