Ενας λεγεωνάριος κατά των προσφύγων στο Καλαί

Ενας λεγεωνάριος κατά των προσφύγων στο Καλαί

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Μικρός αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα έξω από το δικαστικό μέγαρο της Μπουλόν-σιρ-Μερ, για να διαμαρτυρηθεί για την παραπομπή στο αυτόφωρο τεσσάρων εκ των συλληφθέντων στην παράνομη διαδήλωση του Σαββάτου από το ακροδεξιό αντιισλαμικό κίνημα Pegida κατά των προσφύγων στο Καλαί.

Παρότι, στο άκουσμα της καταδίκης δύο εξ αυτών σε δύο μήνες φυλάκισης, κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου Ολάντ, το πάθος έλειπε, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde, Μεριλίν Μπομάρ, καθώς ο «αστέρας» μεταξύ των συλληφθέντων, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της Λεγεώνας των Ξένων, Κριστιάν Πικεμάλ, είχε εξασφαλίσει αναβολή για τις αρχές Μαΐου.

Ο 75χρονος στρατηγός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ, εάν καταδικασθεί.

Το Σάββατο, ο Πικεμάλ παρέστη και μίλησε στην –παράνομη– διαδήλωση των περίπου 100 μελών της γαλλικής παραφυάδας του κινήματος Pegida έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Καλαί και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη διαβόητη «ζούγκλα», τον αυτοσχέδιο καταυλισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φιλοδοξούν να βρουν τρόπο μετάβασης στη Μεγάλη Βρετανία.

Η διαδήλωση είχε απαγορευθεί ήδη από την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που άσκησε το δικαίωμα που του δίνει η από χθες συνταγματικά κατοχυρωμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Την υπουργική διαταγή επέλεξε να αγνοήσει ο στρατηγός, δημοσιεύοντας στο προσωπικό του μπλογκ στο Διαδίκτυο την πρόθεσή του να παραστεί στη διαδήλωση.

«Η απαγόρευση της διαδήλωσης είναι καταχρηστική και μονομερής. Καλώ κάθε πατριώτη και πατριωτική ομάδα να ενωθούν μαζί μας», έγραψε ο στρατηγός, που είναι και πρόεδρος ενός μικρού κινήματος που ονομάζεται «Πολίτες-Πατριώτες».

«Ο στρατηγός δεν παρέστη στη διαδήλωση για να παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε ο εισαγγελέας της Μπουλόν-σιρ-Μερ, Ζαν-Πιερ Βαλενσί, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Πικεμάλ.

Το Σάββατο, αφού χαιρέτησε μερικές φορές ναζιστικά και φώναξε συνθήματα όπως «Αυτό είναι το σπίτι μας», το οργισμένο –αλλά μικρό– πλήθος διαλύθηκε από την αστυνομία, που προσήγαγε τον Πικεμάλ για παραβίαση της απαγόρευσης διαδηλώσεων.

Μετά την προσαγωγή του, αλλά πριν από τη σύλληψή του, που του ανακοινώθηκε αργότερα στο γραφείο του εισαγγελέα στην Μπουλόν-σιρ-Μερ, ο Πικεμάλ είπε μιλώντας σε δημοσιογράφο της συντηρητικής ιστοσελίδας «Βουλεβάρδιο Βολταίρου»: «Οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν σαν κανίβαλοι. Η Γαλλία δεν θα ανεχθεί αυτή την κατάσταση και θα σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα μας. Πολλά έχουν να γίνουν μέσα στους ερχόμενους μήνες».

«Η Γαλλία έχει απολέσει την ψυχή και την ταυτότητά της. Μία πολυπολιτισμική, πολυφυλετική και ανάμεικτη χώρα μπορεί να είναι ένα έθνος μόνο εάν οι άνθρωποι που την κατοικούν από την εποχή της δημιουργίας της δεν αποτελούν μειονότητα σε αυτή», είχε πει το 2010 ο στρατηγός σε συνέντευξή του στο υπερσυντηρητικό περιοδικό Present.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο στρατηγός υποστήριξε ότι δεν σχεδίαζε να παραστεί σε διαδήλωση. «Μετέβην στο Καλαί για να διαπιστώσω τι συμβαίνει επιτόπου και να καταθέσω προτάσεις διαχείρισης της κρίσης. Απογοητεύθηκα όταν έμαθα ότι βρέθηκα εν μέσω διαδήλωσης του Pegida, ενός κινήματος με το οποίο δεν μοιράζομαι το παραμικρό», είπε ο στρατηγός μιλώντας στο ραδιόφωνο του δικτύου RTL.

Εναντίον του στρατηγού στράφηκαν, όμως, και συνάδελφοί του. Σε χθεσινή τους ανακοίνωση, τα μέλη της Ενωσης Αποστράτων της Λεγεώνας των Ξένων δήλωσαν τη διαφωνία τους με τη στάση του Πικεμάλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «αμαυρώνει την εικόνα της Λεγεώνας» και υπενθυμίζοντάς του το άρθρο 7 του κώδικα τιμής του ιστορικού όπλου: «Δεν μου επιτρέπεται να εμπλέξω τη Λεγεώνα σε οιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή