Ανοιγμα συνόρων ζητεί ο ΟΗΕ από την Τουρκία

Ανοιγμα συνόρων ζητεί ο ΟΗΕ από την Τουρκία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εκκληση προς την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για τις δεκάδες χιλιάδες Σύρους που έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι εξαιτίας των μαχών απηύθυνε χθες ο ΟΗΕ. Το βασικό συνοριακό πέρασμα βόρεια της πόλης παραμένει κλειστό, αν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η χώρα ανοίγει «με ελεγχόμενο τρόπο» τα σύνορα και έχει ήδη υποδεχθεί περίπου 10.000 ανθρώπους.

Η μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι στέλνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους προς τα τουρκικά σύνορα, που απέχουν μόλις 60 χιλιόμετρα από την πόλη. Η Τουρκία απαγορεύει τη διάσχιση των συνόρων για τον μεγάλο όγκο των προσφύγων, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο στους βαριά τραυματίες.

Περισσότερο και από τις ρωσικές βόμβες που πέφτουν στις θέσεις των ανταρτών, αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγάλη έξοδο από το Χαλέπι είναι ο φόβος του εγκλωβισμού εάν επιτύχει η περικύκλωση της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις. «Κάτι τέτοιο θα απέκλειε τους 300.000 ανθρώπους που συνεχίζουν να ζουν στην πόλη από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός εάν μπορούσε να υπάρξει διαπραγμάτευση για ανθρωπιστική πρόσβαση», σημείωσε το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Ζητούμε από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για όλους τους πολίτες από τη Συρία που μετακινούνται για να διασωθούν και ζητούν διεθνή προστασία», είπε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γουίλιαμ Σπίντλερ. Χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται σε αντίσκηνα ή στο ύπαιθρο, ενώ δεν υπάρχουν άλλες θέσεις για οικογένειες. «Οι περισσότερες οικογένειες έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν», δήλωσε ο συνεργάτης των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Αχμάντ αλ Μοχάμαντ.

Oι περισσότεροι εύχονται να φθάσουν στο Κιλίτς, την τουρκική πόλη των 100.000 κατοίκων που έχει υποδεχθεί 120.000 Σύρους. Συνολικά 2,7 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, η οποία θέλει να εμποδίσει νέες αφίξεις με τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» για πρόσφυγες στο εσωτερικό της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή