Υπέρ επαναφοράς εικονικού πνιγμού και ο υιός Τραμπ

Υπέρ επαναφοράς εικονικού πνιγμού και ο υιός Τραμπ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Της αμφιλεγόμενης δήλωσης του πατέρα του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα επανέφερε την ανακριτική μέθοδο του εικονικού πνιγμού για ύποπτους τρομοκράτες εφόσον κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές, υπεραμύνθηκε ο 32χρονος γιος του, Ερικ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Ο Ερικ Τραμπ παρομοίασε μάλιστα τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού με τις πρακτικές πολλών πανεπιστημιακών αδελφοτήτων, οι οποίες υποβάλλουν τους υποψήφιους προς εισαγωγή στην αδελφότητα σε σκληρές δοκιμασίες. «Βλέπουμε τρομοκράτες να οδηγούν αεροσκάφη σε κτίρια. Βλέπουμε καταιγισμό πυροβολισμών σε μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι και το Λος Αντζελες. Και μετά κάποιος παραπονιέται γιατί ένας τρομοκράτης υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό, κάτι που δεν διαφέρει από όσα γίνονται σε πολλές αδελφότητες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ.

Να ξέρετε ότι ο πατέρας μου θα φρόντιζε οι ΗΠΑ να είναι ασφαλείς. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει», είπε ο νεαρός Τραμπ.

Το θέμα του εικονικού πνιγμού απασχόλησε το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το Σάββατο. Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ χαρακτήρισε τη μέθοδο «ενισχυμένη ανάκριση», απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «βασανιστήριο», προσθέτοντας ότι θα την επαναφέρει σε «ευρεία κλίμακα». Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν θα ζητούσε την αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας, που απαγορεύει ρητά την πρακτική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επαναφέρει τον εικονικό πνιγμό ως μέθοδο ανάκρισης. «Στη Μέση Ανατολή, τρομοκράτες αποκεφαλίζουν χριστιανούς και άλλους ανθρώπους. Τέτοια πράγματα δεν έχουν παρατηρηθεί από την εποχή του Μεσαίωνα. Θα επανέφερα τον εικονικό πνιγμό και θα επανέφερα και άλλες, πολύ χειρότερες, μεθόδους ανάκρισης», είπε ο Τραμπ το Σάββατο κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Ο εικονικός πνιγμός υπόπτων χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τη CIA επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ η πρακτική απαγορεύθηκε τις πρώτες ημέρες της προεδρίας Ομπάμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή