Επίθεση του Μ. Ρέντσι στην Ε.Ε.

Επίθεση του Μ. Ρέντσι στην Ε.Ε.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σαν την ορχήστρα που συνέχισε να παίζει ενώ βυθιζόταν ο Τιτανικός μοιάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δεν σταματά να επιτίθεται στις Βρυξέλλες με κάθε ευκαιρία. Ο ηγέτης προέβη σε αυτήν τη δηκτική δήλωση σε συνέντευξή του στο Bloomberg, μόλις μια μέρα αφότου η Ιταλία εγκαινίασε τις πιέσεις για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. «Η Ε.Ε. είναι σαν την ορχήστρα που έπαιζε στον Τιτανικό» είπε ο Ρέντσι στο Bloomberg, επιμένοντας ότι η αναζωογονημένη και μεταρρυθμισμένη Ιταλία έχει κερδίσει το δικαίωμα να παίζει έναν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος. «Σήμερα έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις και είμαστε σε θέση να πούμε στους εταίρους μας: φίλοι, μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν τη λανθασμένη, γραφειοκρατική προσέγγιση». Ο Ρέντσι έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για το αίτημα της Ρώμης για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας, προκειμένου να καταφέρει να αναζωογονήσει τη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας με περικοπές φόρων και αναπτυξιακά προσανατολισμένη αύξηση δαπανών.

Πίσω από την τεχνική συζήτηση κατά πόσον το κόστος των διαρθρωτικών αλλαγών ή της διαχείρισης των προσφυγικών ροών μπορεί να αφαιρεθεί από το έλλειμμα, βρίσκεται μια θεμελιώδης διαφορά στην οικονομική φιλοσοφία. Ο Ρέντσι έχει συχνά αποκαλέσει το γερμανικής έμπνευσης «σύμφωνο σταθερότητας», «σύμφωνο ηλιθιότητας». Ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας επιμένει ότι είναι φιλοευρωπαίος αλλά συχνά ηχεί ως ευρωσκεπτικιστής, καθώς ξεσπαθώνει εναντίον των τεχνοκρατών των Βρυξελλών ή κατά της αποτυχίας της Ε.Ε. να δράσει αποφασιστικά στο προσφυγικό ή το χάος στη Λιβύη. Εχει επιτεθεί στη Γαλλία για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων, στη Γερμανία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και στην Κομισιόν για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών. Στο μεταξύ την ανάγκη για μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ενωσης υπογράμμισαν στον «Μυστικό Δείπνο» που είχαν την Τρίτη στη Ρώμη, με αντικείμενο το μέλλον της Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών της. Το δείπνο έχει βαφτιστεί «Στοχασμός για την Ευρώπη» και δεν είναι τυχαίο ότι έλαβε χώρα ένα χρόνο πριν από την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Οι ΥΠΕΞ του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο παραδέχονται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης αλλά και της τρομοκρατικής απειλής, ενώ επιμένουν ότι η περαιτέρω ενσωμάτωση προσφέρει τη βέλτιστη οδό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ αποτελεί έμμεση προειδοποίηση προς τη Βρετανία ότι η Ενωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και χωρίς αυτήν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του POLITICO, στόχος των έξι είναι η δημιουργία μιας άτυπης ομάδας χωρών-μελών του ευρωπαϊκού πυρήνα, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της πάλαι ποτέ ΕΟΚ, ο Βέλγος Ντιντιέ Ρέιντερς, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Λουξεμβούργιος Ζαν Ασελμπορν και ο Ολλανδός Μπερτ Κέντερς συζήτησαν για την κατάσταση της Ευρώπης στην πόλη, στην οποία ιδρύθηκε η Ε.Ε. το 1957.

Υπενθυμίζεται ότι η ενόχληση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τη στάση της Γερμανίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε τον Δεκέμβριο μπλόκαρε την προσπάθεια ανανέωσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ακόμη έξι μήνες. Αυτό που έχει εξοργίσει τον κ. Ρέντσι είναι η επιμονή της Γερμανίας να κατασκευάσει τον πετρελαιαγωγό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τον αρχικό αγωγό Nord Stream, και η άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή